To widze ze malo rozumiesz.Pawel pisze:Jak sobie wyobrażasz brak Kościoła ?? jeśli nie bedzie Kościoła to nie będzie też kościołów(jako budowli) a ja ich zabraknie to ja bedziesz wypełniał swoje obowiazki (jako katolika)czyli przypominam: niedzielne uczestnictwo we msza św, raz w roku w czasie wilkanocnym musisz przyjąć komunie i raz w roku musisz sie wyspowiadac!! czyli jak widzisz kościoły nie sa po to aby zdzierać z na nas kase (chociaż wg przykazan koscielnych powinniśmy dawac jałmużne na ptrzeby kościoła, a zreszta jak sobie wyobrazasz funkcjonowanie koscioła bez pieniedzy przeciez kosciol nie jest zwolniony z oplad za prad gaz ogrzewanie, musi to za coś opłacic, ja osobiście dobrze znam ksiezy mojej parafii a jest to nie mała parafia i zarabiają te nedzne 700 zł z czego zawsze po 400 musza oddac na oplaty za miszkanie, bo my dajac na tace dajemy na urzymanie kościoła a za co ma sie utrzymać plebania? księza tezmaja prawo do prywatnych pieniedzy i tez musza je skads brac zeby miec na prywatne potrrzeby...) ahh nie rozumiem waszych postow o okradaniu nas przez kościołDORIAN pisze:Wlasnie chodzi o to ze ja z Chlopaczkiem wierze w Boga ale jestem za tym zeby kosciol zlikwidowac bo jest bezuzyteczny moim zdaniem.
pozdro
Co to za gadka ze MUSISZ isc w niedziele do kosciola raz w roku sie wyspowiadac i przyjac komunie?W biblii nie ma o tym mowy to wymysl kleru.Trzecie przykazanie brzmi:pamietaj aby dzien swiety swiecic - ale nie ma w nim mowy zeby wierny musial isc do kosciola.Przykazania koscielne to tez wymysl kleru i w pismie swietym nie ma o nich wzmianki.Kosciol naprodukowal pelno nakazow zakazow i dogmatow a wy przestrzegacie tego jak glupie owce i jeszcze wierzycie ze tym przypodobacie sie Bogu.
Przeczytaj sobie jeszcze raz cytac z biblii ktory wkleilem wyzej ze w budynkach zbudowanych reka czlowieka Bog nie mieszka.Wierzacy czlowiek poradzi sobie bez kosciola nie potrzebne mu sa wspomagacze w stylu komunia swieta ani tym bardziej chodzenie tam na pokaz jak to robi wielu ludzi.
A co do zdzierania to ja Ci dam przyklad slubu.Zeby dostac slub musisz dac na zapowiedzi a tego nie robia za darmo musisz miec organiste a tego tez nie da kosciol w prezencie.Pomijam taka glupote ze musisz isc na nauki przedslubne.Nie wiem czy za nie tez sie placi ale jak ksiadz czlowiek ktory (podobno) nie ma nic wspolnego z seksem moze nauczac innych pozycia malzenskiego?O tym ze kosciol nie jest opodatkowany juz wspomnialem.Kler to klasa uprzywilejowana w Polsce.Sekta ktora trzyma we wladaniu cala Polske.Az do smierci papieza to na bank sie nie zmieni a potem zobaczymy.Na zachodzie ludzie odchodza od kosciola w Niemczech co raz czesciej rezygnuja ze spowiedzi.Jasne ze te male kosciolki dzialaja raczej na rzecz wiernego a nie sa nastawione na zysk ale cala instytucja KK jest zepsuta i ludzie zaczynaja to dostrzegac.