Szachtar Donieck to taka troche Chelsea. Dużo mimo wszystko podobieństw widać. Właścicielem klubu jest (a przynajmniej był, nie słysząłem, żeby się to zmieniło) Renat Achmetow.
Renat Achmetow - 15 w rankingu najbogatszych Europy Środkowo - Wschodniej. Wartość majątku szacowana na 2,1 mld dolarów. Tutaj żeby móc porównać Wejchert 0,5 mld miejsce 76, Cupiał 0,46 mld miejsce 78, Krauze 0,6 mld miejsce 67 (wypisałem tylko tych Polaków którzy w jakimś tam stopniu związani są z piłką).
15. Renat Achmetow, Ukraina 2,1 MLD USD
Lat 39. Dla ukraińskiego hrabiego Monte Christo - jak nazywany jest Achmetow - nadeszły trudne czasy. Szef tzw. klanu donieckiego w wyborach prezydenckich postawił wszystko na zwycięstwo Wiktora Janukowycza i dziś ponosi tego konsekwencje. W ostatnim roku stracił kilka ważnych aktywów. Najważniejszy to Kryworiżstal. Rok wcześniej Pinczuk i Achmetow kupili ten kombinat za 800 mln USD, podczas gdy jego minimalna rynkowa wartość wynosiła 2 mld USD. Zdaniem obecnej władzy, różnica została wykorzystana do sfinansowania kampanii wyborczej Janukowycza. Z uwagi na śledztwa prowadzone przeciwko niemu Achmetow znajduje się na przymusowej emigracji (prawdopodobnie w Monako). Ma ponad 90 proc. udziałów w firmie System Capital Management, do której należą m.in. udziały w Kerczeńskim Kombinacie Metalurgicznym, Jenakijiwskim Zakładzie Metalurgicznym Danko, Kombinacie Metalurgicznym Azowstal, Harcyzkim Zakładzie Produkcji Rur, Leman Commodities ze Szwajcarii, Donhorbanku i wielu innych.
za wprost
http://najbogatsieuropejczycy.wprost.pl/?b=-1&e=34&i=7
Jak widać różnica bardzo duża w potencjale włąsciela, a i w geście również. Jakiś czas temu czytałem o ośrodku jakim dysponuje klub z Doniecka. To wszystko piękne jak z obrazka. Duże transfery, duże wypłaty.
Oba kluby zadowolone z losowania i słusznie. Chciałbym żeby Legia awansowała, ale jako realista i logik nie postawił bym na to pieniędzy.