Kosciół

Awatar użytkownika
astyczek
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post autor: astyczek » 20 lis 2004, 16:29

Chłopaczek - troszkę zadziwiające, ale mam wrażenie, że ty pisząc słowo kościół masz na myśli tylko kościół katolicki, który z pewnością ma problemy (w przeszłości odpusty, jakieś krucjaty).
Piszesz, że jak już się modlimy powinniśmy się modlić do samego Boga i jak znalazł, wiesz że protestanci się modlą do samego Boga, więc przejdź na protestantyzm.
1 milard, ale podziel to przez te wszystkie kościoły, bo tak jak np. w sytuacji Orlenu (biednego) - Orlen nie jest jedynym dostawcą paliwa, więc powinieneś policzyć dochód netto wszystkich firm sprzedających paliwo, to już by były miliardy dochodu netto, to samo tyczy się telekomunikacji itd.
"Niby nie musisz ale jesli chcesz byc dobrym chrzescijanininem powinienes kupic obrazek wspomoc swoja parafie itp." - wolna wola, chesz, kupujesz i nikt Ci nie powinien nakazywać.
"Ja zostalem tak wychowany ze rozrozniam dobro od zla i nie potrzebuje kosciola i jego przykazan zeby byc dobrym czlowiekiem." - ale twoi rodzice zapewne kazali Ci chodzić do kościoła i oni wychowali Cię w wierze katolickiej i tylko dlatego taki a nie inny z Ciebie człowiek. Popatrz co się dzieje w "slamsach" - tam nie ma jako takich wierzących i ich system wartości się troszkę różni. Polecam Ci taki fajny film jak "Miasto Boga" - nazwa troszkę myląca, albo coś lżejszego, "Pogoda na jutro".
Do kosciola nie chodze i wcale nie dlatego ze to jest sprzeczne z naukami Boga - to wszystko zależy od tego jaką funkcję dla Ciebie pełni kościół, jeśli patrzysz na to tak, że wchodzisz, robisz tajemny znak ręką, siadasz, później wstajesz, klękasz, wstajesz, znów klękasz, później płacisz - to nie dziwne, że Ci się nie podoba. Ja chodzę do kościoła by się spotkać z braćmi i siostrami w wierze i to mnie buduje, ale przede wszystkim by poświęcić swój czas Bogu (i podziękować mu za to co dla mnie zrobił), to jest taki fajny czas, w którym mogę się skoncentrować tylko i wyłącznie na Nim.
PS: To, że ktoś mówi, że robi coś bo mu Bóg powiedział (np. wybił pół dzielnicy ze swojego UZI), nie znaczy że naprawdę mu tak powiedział. Trzeba też umieć odróżnić Boga od diabła.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”