To sa moi kandydaci do medalu :
D. Dabrowski lub M. Marciniszyn - ostatnio rowno biegaja w granicach 45.5 sek. a jesli jeszcze sie poprawia o pare setnych to powinien byc medal.
M. Plawgo - dopiero wrocil po ciezkiej kontuzji ale juz w pierwszy starcie uzyskal przyzwoity wynik ponizej 50 sek na 400 mppl. Czas dziala na jego korzysc a stawka w Europie nie jest mocna. Oby juz go wiecej kontuzje nie przesladwaly bo to najwiekszy talent polskiej lekkoatltyki ostatnich lat.
P. Czerwinski - regularnie w tym sezonie skacze na pozimie 5.70 - 5.80 a wynik wlasne w tych granicach, skoczony w odpowiedniej probie moze dac medal. Ja licze na niego bo juz dawno nie mielismy tak dobrego tyczkarza.
S. Ziolkowski - 100% kandydat do medalu. Slabe lata ma juz za soba i w tym sezonie regularnie rzuca ponad 80 m i ma drugi wynik na swiecie bo ostatnio jakis Bialorusin go pobil ale on akurat ma to do siebie ze pewnie nie powtorzy tego wyniku.
L. Chojecka - od lat juz nasza eksportowa biegaczka, ktora bedzie w gronie faworytek do medalu choc konkurencja spora.
W. Janowska - tez pewna medalu wydaje sie byc. Ostatnio uzyskala 9.17 z ulamkami na 3000m z prz. co jest jenym z najlepszych wynikow w historii tej mlodej konkurencji. Polka jest tez rekordzistka swiata na 2000m z prz. ale ta konkurencja oczywiscie nie ejst w programie zadnych powazniejszych zawodow.
A. Jesien - pownna walczyc moze nawet o zloto bo w formie jest naprawde swietnej. Ma znakomity rekord zyciowy ponizej 54 sek co jest osiagalne zaledwie dla gora trzech, czterech zawodniczek w Europie.
M. Pyrek - Isinbajewej raczej nie pokona ale medal zdobedzie. Szkoda ze nie ma Anii Rogowskiej choc sa dwie inne zawodniczki skaczace powyzej 4.50 co tez daje nadzieje.
K. Skolimowska - namlodsza polska zlta medaliska igrzysk olimpijskich. Od lat w swiatowej czolowce, ale tu bedzie ciezko bo szczegolnie dwie Rosjanki wydaja sie byc poza zasiegiem, daleko rzuca tez jedna Niemka.
B. Madejczyk - wedlug mnie najwieksza niespodzianka tego sezonu. Mimo ze juz nie jest najmlodsza to w tym sezoie zdobyla zyciowa forme bo wczesniej rzuty nowym typem ozczepu nie wychdzily jej specjalnie. W tym sezonie rzucila 64m co jest jednym z najlepszych wynikow na swiecie i chyba 4 w Europie.
sztafeta 4x100m M - 5 sztafeta globu nie powinna miec problemow z medalem w Europie. W tym sezonie maja najlepszy wynik na starym kontynencie i naprawde swietny sklad odkad doszedl Dariusz Kuc. Z Brytyjczykami powinno nawet sie powalczyc o zloto, w pucharze Europy udalo sie z nimi wygrac.
sztafeta 4x400m M - W tym roku az 5 czy nawet 6 zawodnikow pobieglo ponizej 46 sek co w dla sztefety oznacza parktycznie pewny medal o ile oczywiscie znowu ktos sie nie przewroci badz nie zgubi paleczki. Z Brytyjczykami i Francuzami powinnismy bic sie o zloto.
sztafeta 4x 400m K - Zloto jest z gory zarezerwowane dla niepokonanych rosjanek ale srebro powinnismy zdobyc. Brytyjki i Bialorusinki beda jeszcze mocne. Problem jest uraz na jaki narzeka Grazyna Prokopek a takze nie rewelacyjna forma Malgorzaty Pskit.
Wsrod kandydatow na "czarnych koni" widze:
R. Poplawski - mistrz Europy juniorow i mlodziezowcow po slabszym pozcatku sezonu wraca do formy i ostatnio uzyskal swietny czas ponizej 8 min i 18 sek. Faworytami beda Hiszpanie i chyba jeden Austriak. Trudno bedzie ale jest szansa.
M. Starzak - parokrotnie juz w tym sezonie skoczyl powyzej 8 metrow, ostatecznie ustanawiajac rekord Polski modziezowcow na poziomie 8.09. Jezeli do tego dolozy jeszcze ok 10 cm to moze zdobyc medal. W puchare Europy pokazal ze nie ma zadnej tremy na wiekszych imprezach.
P. Malachowski - swietna forma w tym sezonie i reord Polski. Regularnie rzuca w granicach 64 m ale zeby zdobyc medal bedzie musial jeszcze poprawic swoj rekord bo Europa dominuje w swiatowym rzucie dyskiem.
A. Lemiesz - utalentowaba biegaczka na 400m i srebna medalistka MSJ na tym dystansie ostatnio przezucila sie na dystans dwukrotnie dluzszy i dobrze jej to wyszlo. zlamala bariere dwoch minut, co sie nie udalo zadnej Polce juz pare lat. Tak naprawde niewiadomo na co nia stac tak samo jak w 2001 roku niewidomo bylo czego sie spodziewac po Pawle Czapiewskim. Miejmy nadzieje ze pojdzie w jego slady.
Kandydatow do medalow mamy troche i 7 krazkow wedlug mnie przywieziemy napewno a ja uwazam ze nawet wiecej. Na ostatnich ME z tego co pamietam przwyiezlismy 11 medali w tym tylko jeden zloty i wiadomo kogo
Pewnie nie wielu z was krolowa sportu inetresuje ale ja osobiscie czekalem niecierpliwie na ta impreze i bede ja uwaznie sledzil. Mam nadzieje ze wy tez sie troche tym zainteresujecie