Ojciec Chrzestny - I am gonna make u a offer...tak, zarowno film jak i ksiazka sa na niesamowicie wysokim poziomie, choc ja jako 'uzalezniony od ksiazek' preferuje ta wersje, w ktorej sie czyta ;] Niesamowite kreacje, az boje sie wymieniac by nikogo nie pominac. Moglbym sie nad nim rozplywac godzinami, ale to przeciez zbedne, kazdy kto widzial ten film wie o co mi chodzi.
Lot nad kukulczym gniazdem - i genialny Nicholson. I genialny film. Ale w duzej mierze to wlasnie Jack swiadczy o nadzywczajnosci tego filmu. Nawet szaleniec nie udawalaby tak dobrze szalenca jak on.
Amores Perros - film produkcji meksykanskiej. Film dluugi. Ale jaki ! Po obejrzeniu( w trakcie tez) mialem uczucie jakbym dostal w twarz. Ciezko powiedziec o czym to film. Bo go po prostu trzeba obejrzec. Nie zrazac sie dlugoscia, tym ze to nie jest kolejna wysokobudzetowa amerykanska produkcja, tylko po prostu obejrzec. A pozniej zbierac szczeke z podlogi. Bo film jest bardzo nieprzecietny. Choc trudny. Dlatego ogladajac poswieccie mu jak najwiecej uwagi.
Donnie Darko - Oh tak, wlasnie Donnie. Alez mialem rozkminy po tym filmie. Czlowiek zaczyna sobie po nim zadawac takie pytania, ze hoho. I jeszcze ta muuuzyka, z niesamowitym 'mad World' Garyego Julesa na czele. Jake Gyllenhaal udowadnia, po raz nie wiem ktory, ze aktorem jest swietnym. Film moim zdaniem lepszy od bardziej oslawionego Efektu Motyla. Polecam. Ale zanaczam, ze jedno obejrzenie tego filmu nic nie daje.
Zycie jest piekne - La Vita e Bella. Zaluje, ze obejrzalem dopiero teraz. Film cudowny, chcialo mi sie na nim plakac. Niesamowity Roberto. Niesamowita opowiesc. Jak w chwilach, gdy wiekszosc ludzi juz dawno by padlo psychicznie on znalazl jeszcze sile, aby w pewnym sensie ratowac swojego syna. No i slynne 'princepessa'(nie wiem czy dobrze napisalem). Film jak najbardziej godny polecenia. Wzruszajacy.