Liga Mistrzów (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Mich@lG
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post autor: Mich@lG » 24 sie 2006, 21:54

No to ja moze troszke popisze na temat poszczegolnych grup:

Grupa A to oczywiscie najmocniejsza ze wszystkich. Stawiam, że na pierwszym miejscu wyjdzie Barcelona, tuż za nią uplasuje się Chelsea, miejsce w Pucharze Uefa zajmie Werder, zaś Lewskiemu będzie trudno o jakiekolwiek punkty. Decydujące o pierwszym miejscu będą mecze pomiędzy Chelsea i Barceloną, oraz mecze tych drużyn na Weser Stadion przeciwko Werderowi, który może sporo namieszac.

Grupa B to również bardzo mocna grupa. Mistrz Włoch Inter Mediolan jest chyba najmocniejszą drużyną z tej grupy. Ciekawe jak spiszą się nowi zawodnicy nerro-azzurich czyli Grosso, Dacourt, Vieira, Ibrahimovic oraz Crespo. Za Mediolańczykami powinien uplasowac sie Bayern. Może narazie nie grają zbyt dobrze (vide mecz o Puchar Gampera na Camp Nou), ale to kwestia zgrania i przyzwyczjenia się do utraty lidera zespołu, Michaela Ballacka. Za plecami tych zespołów będzie toczyc sie walka o trzecie miejsce. Mysle, ze zajmą je Portugalczycy, gdyż sa druzyna silniejsza niz moskiewski Spartak. Swoją drogą ciekawe jak w pojedynku z tuzami pokroju Crespo, Ibrahimovica, Adriano czy Podolskiego spisze się Wojciech Kowalewski. Mam nadzieję, że Gibon będzie pewnym punktem swojego zespołu, bo pracy dla niego na pewno nie zabraknie.

Grupa C to ciekawa grupa. Zdecydowanym faworytem jest Liverpool, ciekawie będzie wyglądac walka o pozostale miejsca. PSV, Bordeaux i Galaatasaray- wszystkie te zespoły mają chrapkę na awans do fazy pucharowej, jednak według mnie znajdzie się tam PSV. Turcy będą musieli zadowolic sie Pucharem Uefa, zaś dla Francuzów europejskie puchary skończą sie juz po 6 meczach.

Grupa D jest ciekawa, chocby ze wzgledu na to, ze w polowie zespolow w niej wystepujacych mamy rodaków co zapewne zaowocuje transmisja w TVP arcyciekawego meczu pomiedzy Olympiacosem a Szachtarem. Te dwie druzyny beda toczyc wedlug mnie boj o trzecie miejsce. Pierwsza powinna byc wzmocniona m.in. Joaquinem i Morientesem Valencia, zaś druga włoska Roma.

Grupa E jest słaba, chyba najsłabsza ze wszystkich. Oczywistym jej zwycięzcą wydaje się byc mistrz Francji Olympique Lyon. Drugi powinien byc Real Madryt, który znów jak rok temu powinein dostac baty od Żabojadów. Dynamo Kijów i Steaua to raczej druzyny, ktore od tej dwojki odstaja poziomem i powalcza tylko o Puchar UEFA. Według mnei z tej walki zwyciesko wyjdą Ukraincy.

Grupa F to grupa, w ktorej bedzie bardzo ciekawa walka o 2 miejsce, premiowane awansem do fazy pucharowej. Pierwszy powinen byc Manchester United, który obecnie znajduje sie w naprawde wysokiej formie. O drugą pozycje powalcza Celtic (klub z dwoma Polakami, wiec zapewne obejrzymy transmisje meczu Celtów z Czerwonymi Diabłami, gdzie "występuje" Tomasz Kuszczak), Benfica Lizbona oraz Kopenhaga. Mysle, ze Kopenhaga jednak nie bedzie sie liczyc, zas drugie miejsce zajmą Portugalczycy. Dla Żurawskiego i Boruca zostaje Puchar UEFA...swoją drogą ciekawe jak Artur poradzi sobie z Rooneyem, Sahą czy Sabrosą, a Żurawski z Edvinem van der Sarem.

Grupa G tak jak wyżej wymieniona to grupa, w której zwycięzca jest raczej oczywisty, a trzy pozostałe drużyny będą zaciekle walczyc o druga pozycje. Na pierwszym miejscu powinni uplasowac sie Kanonierzy, zaś te trzy pozostałe zespołyu to Porto, Hamburger SV oraz CSKA Moskwa. Sądze, ze to Niemcy awansuja do fazy pucharowej (maja przeciez najlepszego obronce swiata, Vincenta Kompanego :D ), trzeci będą Portugalczycy a CSKA będzie musiała obejsc sie smakiem. Jednak rownie dobrze moze byc calkowicie odwrotnie, gdyz te trzy druzyny są nieprzewidywalne...

Grupa H to słaba grupa. Tak jak grupy F i G ma zdecydowanego faworyta i 3 wyrównane zespoły. Pierwsze miejsce powinien wywalczyc AC Milan, zaś o drugą pozycję powalcza Lille, AEK Ateny oraz Anderlecht. Osobiscie stawiam na Francuzów, a jako druzyne, ktora bedzie trzecia typuje Anderlecht. Aczkolwiek równiez Grecy mogą sprawic sporą niespodziankę...

Jesli moje przewidywania sie sprawdza, to w drugiej rundzie bedziemy mieli:
4 druzyny angielskie (Chelsea, ManU, Arsenal Liverpool)
3 zespoły z Hiszpanii (Barcelona, Real, Valencia) oraz Włoch (Inter, Roma, Milan)
2 zespoly z Francji (Lyon, Lille) oraz Niemiec (Bayern, HSV)
oraz po jedym zespole z Holandii (PSV) oraz Portugalii (Benfica)

Czy moje przypuszczenia są słuszne? Dowiemy się jeszcze w tym roku :)

Wróć do „Puchary Europejskie”