bellus pisze:W woli ścisłości - była inna sytuacja. Teraz reprezentacje Rosji prowadzi Caprara (nie pamietam czy tak się pisze).
Tak, chodziło mi o podejście zawodniczek tej narodowości ( przykład z zawodniczkami Urałoczki ), a co innego Polki, które o Karpolu słyszały z opowieści, bądź z meczów, ale nie doświadczyły całych sezonów przygotowawczych z nim.Zresztą to trener legenda i zawsze się do niego wracało, jako pewniaka do trenerki.Trener z charyzmą, ale jak mówię w innym kraju, można by go inaczej traktować
Hehe, no nie ma jak to dyskutować o niczymbellus pisze:Kandydatury Karpola nie ma, to ja ją stworzyłem na potrzeby dyskusji chyba z duchem (nie jestem pewien).
bellus pisze:Mam nadzieje, że by tak było. Jakby nie patrzeć 3 naszych obcokrajowców trenerów diametralnie zmieniło treningi. Wszystko jest inne - wszystko tak jak we Włoszech - jak na zachodzie.
Ta wizja jest kusząca... można by zaryzykować.
bellus pisze:Nie można powiedzieć, że nasze siatkarki grały całkowicie źle i nie było żadnych plusów. Jak ktoś oglądał mecz to wie. Były ciekawe akcje. Widać, że drużyna jest bardzo silna. Brakuje stabilizacji. Miały 16-8 z Włoszkami w pierwszym secie. Miały 5 set w meczu z Kubą i Rosją (bardzo silnymi zespołami). Realnie patrząc to jest tak Brazylia, Rosja, Chiny (to pierwsza trójka, z kolejnością przypadkową), potem są USA, Włochy, Polska (też kolejność przypadkowa). Tylko, ze w wynikach nie ma odzwierciedlenia tego wyliczenia. Znakomita większośc kadry gra za granicą, mamy dużo młodych zdolnych dziewczyn.
Tylko, że duża jest przepaść między nami a np. Chinkami i chodzi właśnie o dobicie się do tej czołówki.Potencjał mamy, może poprostu Niemczyk się wypalił na tą kadrę, czas na jakieś 'nowe nowości' na stanowisku trenerskim.
Babel pisze:Z PE Sosnowiec w pierwszym sezonie miał do dyspozycji ( ...) Bartmana
W sumie to Bartman to dla mnie talent, który jednak ma problemy lekko z głową, więc ukrzesałby go najbardziej wytrawny trener, a Kardas nie mógł w pełni korzystać z jego umiejętności.
Byłoby ciekawie, jakaś 'babska ręka' wreszcie by zawisła nad kadrą, może by to dało lepsze rezultaty, ale doświadczenia trenerskiego Magda nie ma żadnego, choć fakt, że ma już słuszny wiek, a w kadrze zagrała już ho ho, może być zastępujący uprawnienia trenerskie.Tylko jak mówisz nie ma czasu na eksperymenty.Babel pisze:Zdecydowanie leży do w gestii wydziału szkolenia i prezesa PZPS. Wydaje mi się, ze ciekawym pomysłem mogło by być powierzenia kadry np. Magdalenia Śliwie. Jednak byłby to swego rodzaju wielki eksperyment. Chyba nie mamy czasu i środków na eksperymenty. Jednak czasmi warto zaryzykować.
Babel pisze:Dzis ogladałem wiadomości sportowe na TVP1 i Glinka stanowczo odrzuca wspołprace z Niemczykiem. Jednym słowe nie ma szans aby w kadrze było miejsce dla tych dwóch osób jednoczesnie. Swoja droge jesli maja stroic takie fochy i unosic sie honorem to niech sp... Kadra narodowa to cos większego niz słowa więc pani primadonna Glinka powinna sie zastanowic m.in. dzięki komu jest gwiazda światowej siatkówki i dla kogo gra.
Z drugiej strony Bąblu nie wiemy o co dokłądnie tak poszło, może tam były jakieś większe konflikty, niż tylko doszły nas słuchy.Tylko unosząc się łaską gry w reprezentacji mocno mnie dziwi.To nie jest klub, tylko dla każdego powienien być obowiązek, Glinka wie że jest ważną częścią tego zespołu i przegina pałe czasami