Re: Kosciół

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light
Reputacja: 0

Re: Kosciół

Post autor: Baqu » 10 gru 2004, 20:44

Chlopaczek pisze: Wiec co sadzicie o tej najpopularniejszej w Polsce sekcie?
Prosze o wypowiedzi chrzescijan czy dla nich absolutnie normalne jest oddawanie czci figurkom i obrazkom co godzi w pierwsze przykazanie?
Innymi slowy czy zdajecie sobie sprawe ze klekajac przed ołtarzem w kosciele albo robiac znak krzyza przechodzac kolo kosciola popelniacie grzech balwochwalstwa?
Czy to normalne ze ludzie ida do spowiedzi i obdzieraja sie z intymnosci przed innym czlowiekiem albo ze wierza ze ksiadz czyli grzeszny czlowiek robiac czary mary nad oplatkiem jest go w stanie zamienic w cialo najwyzszego Boga?
Od razu mowie ze jestem absolutnie przeciw kosciolowi i mozecie to odebrac jako atak na ta instytucje.Jedak nie jestem przeciw wierze wiec przemyslenia czy Bog jest czy go nie ma zachowajcie dla siebie.To indywidualna sprawa kazdy moze wierzyc w co chce.
Pragne zeby dyskusja byla tylko o kosciele i sposobach w jaki ta sekta manipuluje wiernymi a oni zdaje sie tego nawet nie widza.Oczywiscie opinie broniace kosciol mile widziane Wiem ze to trudny temat ale pora zeby forum sie rozwijalo i nie bylo na wskros infantylne.
Od początku chłopaczku:
a - podstawowa wiedza socjologiczna która na szczęscie nabywam i już troszke miałem okazję liznąć ukazuje trzy podstawowe formy organizacji zbiorowosci religijnych czyli Kościół, sekta i związek kulturowy. Na podstawie tego Twoje słowa, że "kościół to sekta" są dokładnie z "nieba wzięte" i niepoparte żadnymi argumentami i jawią się jedynie jako coś co jest urojonie w Twojej głowie, całkowicie bezpodstawnie. Nie bede Ci pisał czym rózni sie Kosciół od sekty bo po prostu nie chce mi się ksiazek przepisywac a jest ich wiele, na prawde wystarczy chcieć i troszke poczytać.
b - gdzie Ty masz oddawanie czci figurkom i obrazkom w chrześcijanstwie ? Innymi słowy czy zdajesz sobie sprawę z tego co piszesz i czy to w ogole ma sens ?
c - przechodząć obok kościoła to chyba się przezegnujesz a nie robisz "znak krzyza" na religie się chyba nie chodziło...
d - tak to normalne ze ludzie chodzą do spowiedzi, wg Ciebie około 1/4 lub 1/3 ludzi w Polsce jest nienormalna jeżeli chodzi do spowiedzi ? Co uważasz tutaj za "normalność"

ciekawa wypowiedz na końcu odnośnie Twojich przekonań religijnych i odnośnie Boga, czekam na odpowiedz i pozdrawiam
Baqu

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”