Reprezentacja Brazylii (zbiorczy)

Don Juan
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post autor: Don Juan » 09 paź 2006, 17:35

slawinho pisze:Dlaczego w Polsce sie tacy nie rodza?
Rodzą się tylko, że nie dorastają. Nie zrozumcie mnie źle. Nie mam tu na myśli Klose czy Podolskiego. Mam na myśli to, że w Polsce Piłka Nożna cieszy się dużą popularnością więc młodych kopaczy nie brakuje ale np. trenerzy tacy jak Franciszek Smuda, w moim przekonaniu, są zabijaczami talentów. Normalny piłkarz w Polsce do 18-stki rozwija się tak jak zagranicą ale po osiemnastce całkowicie, a przynajmniej połowicznie, odchodzi w cień. W 2001 roku nasza reprezentacja juniorów do lat 18 wygrała w Finlandii Mistrzostwa Europy czyli może jeszcze nie teraz ale gdzieś za 4-5 lat powinnismy być najlepsi w Europie, lecz już teraz moglibyśmy być przynajmniej jedną z najlepszym drużyn. Niestety tylko moglibyśmy. Chociażby taki Łukasz Mierzejewski był świetnie zapowiadającym się napastnikiem dopóki Franciszek Smuda nie zaczął go wystawiać na obronie. Oprócz tego Zawadzki, który był jednym z najlepszych piłkarzy na ME do lat 18, teraz słuch o nim już zaginął. Kolejna ofiara Franciszka Smudy - Mateusz Zytko - w Zagłębiu Lubin prawie w ogóle nie wybiegał na boisko przez co załamała się, moim zdaniem, jego cała kariera.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”