Złota Piłka

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post autor: maestro » 09 paź 2006, 21:33

Mam niewiele czasu niestety, więc tylko wzrokiem przeleciałem poprzednie posty ;)

Zagłosowałem na Cannavaro, podobnie jak niektórzy poprzednicy, uważam, że czas docenic obrońców. Defensywa, zwłaszcza w ostatnim czasie, stała się chyba najważniejszym elementem gry ;) Canna nie tylko wyprawiał cuda na mundialu, ale miał dobry, równy sezon w Turynie, zdobył z Juventusem scudetto (odebrane), a to też się liczy. Oczywiście zdobyte trofea nie są najważniejsze, tym bardziej, że afera bardziej zaszkodziła włoskim kandydatom, ale Cannavaro zaskoczył wszystkich swoją grą zarówno w reprezentacji jak i w klubie. Szkoda, że obrońców nie docenia się w taki sposób, jak graczy ofensywnych. IMHO już wcześniej taka nagroda należała się Maldiniemu czy choćby Carlosowi. Fakt, że błędy obrońców czy bramkarzy pamięta się dłużej, ale Fabio praktycznie tych błędów nie popełniał. Może nie błyszczy teraz w Realu, ale nowe środowisko itd. Włosi najlepiej czują się u siebie ;) jednak na przestrzeni sezonu, nie ma to dla mnie znaczenia. W zestawieniu jest kilku piłkarzy, którzy na Złotą Piłkę zasłużyli, Eto'o, Henry czy Pirlo, jednak uważam, że w największym stopniu zasłużył właśnie Fabio. Inna sprawa, że szanse ma raczej mniejsze niż wyżej wymienieni... a szkoda :?
Trudno wytypować zwycięzcę plebiscytu. Uważam, że powinien nim zostać Canna, ale jest kilku zawodników, którzy również na to zasłużyli. Nagrode odbierze ktoś z czwórki: Canna, Eto'o, Pirlo, Henry :> Chyba tylko oni się liczą :]

Wróć do „Piłka nożna na świecie”