Kosciół

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum
Reputacja: 0

Post autor: Pisakk » 15 paź 2006, 9:48

Hmm, jeśli chodzi o samą sprawę sądową to jestem strasznie ciekaw wyroku. Z jednej strony, jeśli rzeczywiście nie istnieją żadne dowody na istnienie JC, i Watykan ich nie posiada, to wyrok powinien być jednoznaczyny, ale uzasadnienie wyroku już jednoznaczne może nie być...Wszak to czy uznajesz, że JC żył jest tylko i wyłącznie kwestią Twojej wiary, na takim fundamencie zbudowana jest ta religia (lub jak kto woli "sekta") i co w związku z tym? Czy sąd zabroni każdemu człowiekowi wierzenia w osobę "syna bożego"? Będą zamykać każdego, który wybierze się na msze? Moim zdaniem to nie ma racji bytu, więc pomimo iż pomysł zaskarżenia tego do sądu uważam za ciekawy, to jednak wydaje mi się, że nic z tego nie wyniknie.

Inna "ciekawa" sprawa, choć z Kościołem związana tylko pośrednio, to pomysł eurodeputowanego Macieja Giertycha, aby usunąć ze szkół nauczanie o teorii ewolucji. Wg owego "oświeconego" teoria ta "nie znajduje poprarcia w obserwacji" :lol: . Zamiast tego dzieci miałyby się uczyć o teorii kreacjonistycznej, w myśl której wszystkie stworzenia wyszły spod ręki Boga. Widocznie dla pana Giertycha ta teoria znajduje poparcie w jego obserwacji :lol: . Zresztą symptomatyczne jest jedno. W początkach rozwoju teorii ewolucji Kościół definitywnie przekreślał jej prawdziwość i uznawał za herezję. Z czasem, gdy dowodów było coraz więcej "dobrodusznie" ją uznał z zaznaczeniem, że wcale a wcale nie koliduje ona z tym, co znajduje się w Biblii...Widać doskonale, jak dobrze ta instytucja potrafi się dostosować do całego mechanizmu. Muszę przyznać, że tym mi imponują...

Kurna, ile my się wstydu w Europie najemy przez naszych polityków...Nic dziwnego, że inni uważają nas za zaścianek.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”