Wisła Kraków (zbiorczy)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post autor: petru » 21 paź 2006, 15:54

Mi już nawet nie chodzi o to czy mieliby kłamać, tylko jeśli to jest prawda, to cała sprawa została wyolbrzymiona. Pisałem o tym w innym temacie:
http://www.swiatpilki.com/viewtopic.php ... &start=450
Zaskakuje mnie jak rozwiją sie nowoczesny świat. Podczas kłótni dwóch piłkarzy słowa "you fucking dickhead" są zupełnie normalne. Ale już słowa "you fucking nigger"* to podstawa do sprowadzenia sankcji na cały klub. Baa, jakiś czas temu podawałem przykład stowarzyszenia gejowskiego, które było oburzone użyciem w Premiership słowa "pedał" w stosunku do drugiego piłkarza. Tak, za to tez będa karać w przyszłości.

Ale jeśli Mijailovic jest rasistą... to jego sprawa. Pewnie to wszystkich zdziwi, ale dzisiejszy świat to świat prowokacji, że przypomnę najśmieszniejszy przykład z trenerem Wójcikiem każącym Polakom biegać obok Beckhama i mówić, że spało się z jego żoną, czy na najmocniejszy z Kuhbauerem i jego "Śmierdzisz Polską" . I co, jakaś federacja reaguje na tego typu zaczepki?

A w tym przypadku prawdopodobnie słowa padły po tym jak Dariusz Dudka dostał z łokcia w twarz, a Anglicy strzelili bramkę (chociaż Hughes twierdzi, że padały przez cały mecz :roll:). Konkluzja: można człowieka zwyzywać na boisku od najgorszej szmaty, kiedy puszczą mu nerwy, można mieszać z gnojem wszystkich członków rodziny przeciwnika... ale nie można mu powiedzieć "ty czarnuchu".
* Podobno słowa jakie zostały użyte to "black bastard", więc wiele się nie pomyliłem.

A słowa rzecznika świadczą, że wyrok już zapadł, teraz Wisła czeka tylko na wysokość kary. I właśnie to jest kpiną. Za standardowe zachowanie na piłkarskim boisku jednego piłkarza, Wisła zostanie kozłem ofiarnym (już w Anglii prasa poświęca dużo miejsca na pisanie o rasizmie w Wiśle). A światowa piłka odniesie kolejny sukces w walce z rasizmem.

:blow:

Wróć do „Polska”