Tez mi sie wydaje, ze ma to sens CONCACAF wystawi 12 druzyn w 3 grupach po 4 zespoly i dwa najlepsze z kazdej grupy awansuja automatycznie oraz 2 najlepsze z 3-cich miejsc.Wladze CONCACAF tlumacza to tym, ze poziom gry w konfederacji ostatnio wzrosl a Gold Cup to stosunkowo mloda impreza turniej rozgrywany jest dopiero od 1991 roku i dlatego wczesniej zapraszano druzyny z innych konfederacji aby poziom na tym nie ucierpial.xeneize pisze:Wygląda na to, iż wybrałem odpowiedni moment aby napisać to co myślę na temat turnieju Gold Cup. Jest takie powiedzenie „lepiej późno niż wcale” - właśnie tak skomentowałbym ostatnią decyzję federacji. Dotychczasowe zasady rozgrywania tego turnieju były po prostu bzdurne, a do kompletu zaproszonych brakowało jedynie drużyn z Europy i Oceanii. Wcześniej niby były to oficjalne mistrzostwa Ameryki Płn., ale wszystko to bardziej przypominało mi zawody rangi towarzyskiej niż mistrzowskiej. Po zmianach obsada turnieju z pewnością nie będzie mocniejsza, ale przynajmniej po raz pierwszy będziemy mieli do czynienia z prawdziwymi mistrzostwami kontynentu. Swoją szansę otrzymają zapewne drużyny, które do tej pory albo w ogóle nie startowały w tym turnieju albo startowały sporadycznie, a to z pewnością będzie miało korzystny wpływ na dalszy rozój piłki w tym regionie.MLSoccer pisze:Chuck Blazer sekretarz generalny strefy Ameryki Polnocnej, Srodkowej i Karibow czyli CONCACAF podal dzisiaj na konferencji prasowej w Nowym Jorku, ze w turnieju mistrzowskim Gold Cup wystapia tylko reprezentacje tej konfederacji.
Mistrzostwa CONCACAF zwane Gold Cup odbywaja sie od 1991 roku, ale zawsze do turnieju zapraszane byly kraje z innych konfederacji glownie z Ameryki Poludniowej.Od przyszlego roku w Gold Cup, ktory odbedzie sie w USA w dniach 6-24 czerwca, zagraja tylko kraje zrzeszone w strefie CONCACAF.W kolejnej edycji tego turnieju wystapi 12 druzyn - USA, Meksyk, Kanada oraz cztery zespoly z Karaibow i piec z Ameryki Srodkowej, ktore zostana wylonione w drodze eliminacji.
kurcze dzieciaki dzisiaj nie daja spokoju dzwonia do dzwi juz ktorys tam raz teraz znowu paru maluchow w strojach kosciotrupow przyszlo po cukierki dalem ale wiecej nie mam zamiaru otwierac.
http://www.cubpack81.com/images/carve_pumpkin.swf
Wracajac do tematu jest w tym prawda bo jak obserwuje Gold Cup od kilku edycji to widac, ze wiecej druzyn potrafi dobrze zagrac i dolaczenie dwoch dodatkowych jednej z Karaibow a drugiej z Ameryki Srodkowej pozwoli wiekszej ilosci zespolow walczyc w eliminacjach i pozniej grac o mistrzostwo CONCACAF.
Skoncze na razie bo dzieciaki nie daja mi spokoju dopisze za jakis czas.
Druga sprawa jest zwiazana ze zmianami w terminach Copa America, ktory przeniesiono na ten sam rok co Gold Cup, a ten ostatni turniej rozgrywany jest w lecie a nie jak bylo wczesniej w lutymW praktyce nie jest wiec mozliwe aby zespoly z Ameryki Poludniowej zgodzily sie na gre w Gold Cup.W 2007 miedzy tymi turniejami bedzie odstep zaledwie kilku dni i to tez jest powazny powod. Szefowie strefy CONCACAF doszli do wniosku i to slusznego, ze nie ma co zapraszac nikogo z innych kontynentow a lepiej dolaczyc dwa zespoly z CONCACAF.Z Karaibow dolaczy jeden zespol wyloniony w eliminacjach i trudno przewidziec kto to bedzie.Takie potegi z tego regionu jak Jamajka, Trynidad i Tobago, czy Haiti lub Kuba maja spore szanse na wystep w tej edycji Gold Cup ale moze sie rowniez zdazyc ze wystapi jakas mniejsza wyspka z Karaibow.
W Ameryce Srodkowej sprawa jest prosta bo mniej druzyn Kostaryka, Honduras, Gwatemala, czy Panama powinny zagrac ale o ostatnie miejsce beda rywalizowac Salwador i Nikaragua.