Saddam Husajn na stryczku

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post autor: Loczek » 06 lis 2006, 20:26

Niggaz pisze:Cóż fajnego jest w oglądaniu egzekucji człowieka Rolling Eyes
Dokładnie mam to samo zdanie na ten temat. Ale arabista twierdził, że w Iraku jest normalne, że cały lud ogląda egzekucję. Tak jest poprostu w rytuale, tradycji. My, katolicy, Europejczycy, Polacy pewnie tego nie zrozumiemy.
Martinho pisze:Nie osadzajmy, jezeli nie chcemy byc osadzeni
Wybacz Martinho, ja jestem praktykującym katolikiem, ale uważam, że na wszystko trzeba spoglądać okiem człowieka. Może śmierć za śmierć to nie jest kara dobra, owszem. Ale wszystkie zbrodnie, których dopuścił się dyktator muszą być w jakiś sposób " pomszczone ". Zadośćuczynienie rodzinom poległych. Poza tym, wyobraź sobie, że Hussajn trafia do więzienia o jakimś ekstremalnie zaostrzonym rygorze. Albo go zamordują współwięźniowie, albo ktoś porwie jakąś znaną osobę rządając w zamian uwolnienia dyktatora. I zataczamy błędne koło. Zginą kolejni ludzie. Bez sensu.
Ja uważam podobnie jak moi przedmówcy- taka kara Saddamowi jak najbardziej się należy. Za całe złooo wyrządzone w Iraku i w sumie nie tylko tam. Tylko nie rozumiem po co od razu robić taką szopkę Confused
Wtrącę coś od siebie. Historycy, z którymi rozmawiała moja wykładowczyni twierdzili, iż kara " powieszenie " to kara bardzo, ale to bardzo haniebna dla Hussajna. W Iraku podobnych kar nie wymierzało się. Niegdyś istniał rytuał zrzucania ze skarpy na kamienie, ukamienowanie.
To było kiedyś. Dziś żółnierzy się rozstrzeliwuje, a Hussajna wiesza. Dla wielu ludzi jest to niezrozumiałe.
poranek w TVN? Razz
co do potwierdzenia tej opini to slowa Saddama : „Ci, którzy walczą o bożą sprawę, zwyciężą – oznajmił, ściskając w ręku Koran. – Jestem na łasce Boga wszechmocnego”

i teraz ci wszyscy nacjonalisci i szalency dopiero zaczna wojne. W sumie to, ze Saddam zginie bylo wiadome juz pol roku temu jak go zlapali. Kara smierci sluszna i trzeba bylo ja oglosic. A tak na marginesie, to ci co morduja w "imie Boga", ci fanatycy to i tak by mordowali nawet bez wyroku smierci dla Saddama. Teraz po prostu paru "wiekszych" fanatykow bedzie walczyc o przejecie roli jaka kiedys mial Husajn.
Dokładnie. Saddam wie, że wyrok już zapadł. Teraz to się rozpocznie cała szopka. Nasze dzieci będą się uczyć o śmierci męczeńskiej dyktatora. jak dla mnie, jeśli dojdzie do śmierci, a dojdzie, będą próby pomszczenia. jest tylu fanatyków popierających Hussajna, że aż dziw bierze, że U.S.A nie boi się ataków.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”