Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2426
Kontakt:

Post autor: Kluchman » 19 lis 2006, 18:36

Zaza - Z tego co mi wiadomo to Belluschi pojawił się jako ewentualna alternatywa dla Gago właśnie, tylko trudno przypuszczać czy to fakt, czy plotunia. Tematu jego transferu do któregoś z czołowych klubów nie widziałem już dość dawno, mimo że ponoć ciągle rozgrywa on bardzo dobre mecze w lidze argentyńskiej. Całkiem niedawno był szlagier pomiędzy Boca, a River i większość pewnie śledziła wówczas Gago, Palacio czy Higuaina pomijając Fernando Belluschiego, a może to i błąd :roll: Szkoda, że nie widziałem tego spotkania bo bardzo chętnie przyjrzałbym się tej czwórce w dłuższym wymiarze czasowym. Trochę głupio byłoby kształtować swoje opinie na podstawie tego co napisze prasa bo ona czasami coś wyolbrzymia :P Oglądałeś może tamto spotkanie bo z tego co pamiętam miałeś na to ochotę :?: Smaczku temu zawodnikowi dodaje to, iż ponoć posiada on włoski paszport :twisted:

Powrócę może do mojej myśli na temat Calderona. Obserwując rozkład zainteresowań Realu na rynku transferowym zauważyłem pewną prawidłowość, czyli "Plan na dziś" i "Plan na jutro" :roll:

Prosta sprawa. Mamy Capello przez trzy lata po czym ma on rzekomo zakończyć karierę trenerską. Ten "Plan na dziś" to gracze na ten właśnie okres kiedy pracować będzie Fabio. Są to transfery całkowicie z nim skonsultowane i większość to piłkarze doświadczeni mający coś zmienić od zaraz. Przecież kiedy mowa o zakupach w ostatnim czasie Włoch nie zabiera oficjalnego stanowiska, nie wypowiedział się szczególnie o Marcelo kiedy ten został już oficjalnie zaprezentowany.

Jak przychodził Capello od razu było wiadomo czego chce. Była mowa głównie o grczach "po przejściach". Stąd transfery Cannavaro, Emersona, van Nistelrooya no o młodszy Diarra czyli trzon :] Nie było tajemnicą, że na tej czwórce graczy Fabio naprawdę zależy bo oni pasują do jego filozofii, a przecież była też mowa o innych jak chociażby Ayala. To jest to co ma świadczyć o sile Realu teraz, wykonane w taki sposób by kolejny szkoleniowiec mógł tworzyć niemal własną grupę.

Odejdzie Capello to nie będzie już Cannavaro, Emersona, van Nistelrooya przynajmniej na to wskazują ich kontrakty :P Tu się pojawia "Plan na jutro" Calderona. On już teraz jest wcielany w życie, ale jego prawdziwe efekty poznamy za parę lat. Zespół na najbliższy czas jest stworzony iu wielu wzmocnień nie potrzebuje. Jest luka w środku pomocy na rozegraniu to staramy się o Gago, który jest młody. To wszystko po to aby za jakiś czas mógł być tą postacią wiodącą, kiedy Guti nie będzie w stanie już tyle pociągnąć :]

Calderon zresztą zapowiado sprawadzanie teraz kilku młodych graczy "na przyszłość" już podczas najbliższego mercato. Cel nadrzędny co oczywiste to Gago, a potem są inne koncepcje. Mamy już Ramosa, Robinho, Marcelo, Casillasa, Cicinho (jeśli zostanie), Reyesa (jak go wykupimy), Diarrę czy nawet Diogo, Cassano (pewnie odejdzie).To jest grupa w stosunkowo młodym wieku mająca coś wnieść już teraz, ale przede wszystkim "jutro" :P Do tego niech dojdzie wspominany ciągle Gago, czy piłkarze o których też głośno jak Higuain, Alexis, Belluschi... Oczywiście oni wszyscy nie przyjdą, ale tworzy nam się niemalże nowy skład na okres "po Capello" :] Ten cały "Plan na jutro" ma na celu uwzględnienie graczy perspektywicznych, którzy już są i dokupienie innych talentów światowej piłki może nie tyle odrazu do pierwszego zespołu co do rezerw bądź na wypożyczenie.

Możnaby więc rzec, że Calderon kontynuuje to co rozpoczął pod koniec swej kadencji Perez, czyli chęć stworzenie drużyny perspektywicznej. Teraz działa tak jak chce Capello, ale równocześnie już tworzy nowy trzon po to aby następca Włocha nie musiał wszystkiego tworzyć od nowa :]

Wróć do „Hiszpania”