Legia...mistrz Polski...i co z tego jak żaden nasz mistrz Polski - czy to Legia czy to Wisła nie sa w stanie zakwalifikować sie do fazy grupowej Ligi Mistrzów! Nie sa...bo mają kiepską polityke transferową.
Podczas gdy zdobywa sie miestrzostwo należy nienaruszać zbytnio kadry, sprzedać/wypożyczyć tylko tych którzy wogóle nie przyczynili się do zdobycia mistrza...a kupić wartościowych grajków, wzmocnić zespół!
Moim zdaniem należy zprowadzać Polskich zawodników z zagranicznych klubów: Żewłakow, Mieciel, Fojut (wypożyczenie), Szukała(wypożyczenie), Szymkowiak...
W Legii tez sprawa ze składem ma się tak że...jest spora grupa piłkarzy którzy są ligowymi średniakami: Kiełbowicz (miał swoje 5 minut w Poloni...X lat temu), Surma, Jędrzejczyk...Na co nam oni. Niby szala gra dobrze ale na reprezentacje dobry nigdy nie był, co dopiero na LM.
W Legii można też zaobserować marnowanie talentów: Rzeźniczak ( po kiego licha go dali do Widzewa?), Burkhardt (wieczna nadzieja), Smoliński (poszedł się ograć do Odry...i jest już drewniakiem). Mam tylko nadzieje ze Janczyka nie zepsują...bo moim zdaniem to wielki talent!
Kogo należy kupić? Myśle ze do ataku nam Grzelak nie wystarczy. Kontuzje znów złapie Janczyk, Włodar bedzie grał to co jesienią i już mamy klopsa! Pamietajmy ze szałach też czesto ma urazy! Wiec trzeba brać tego Boye póki chce u nas grać!
Przyglądałem się ostatnio temu obrońcy Partizana (wg.transfermarkt jest wart 450 tyś euro) Branimir Bajic - gra dobrze, rozegrał sporo meczy...ja milion złotych za niego bym dał! Warto się też zastanowić nad Dragonerem...niby 32 lata na karku ale w reprezentacji Węgier nadal gra! Wyjąć go z Ferencvarosu! Innym kandydatem dla mnie nadal jest jacek Bąk!
Jeśli chodzi o boki obrony to jeśli do wielkiej formy wróci Edson to już nie będziemy mieli problemu. Bronek wróci na prawą, a Edson będzie brylował na lewej!
Pomoc mamy ładną...na papierze: Surma, Burkhardt, Vuković, Junior...i żaden z tych zawodników (no może Vuko) nie zasługuje zeby grać w pierwszym składzie na chwile obecną! Rozważałbym tu sprowadzenie Mauro cantoro - dla mnie genialny zawodnik, niewiem czemu siedzi na ławce w Wiśle...ale chyba już niedługo - trenerem zostanie Nawałka to Mauro wróci do składu! Ale spróbować go odkupić nic nie zaszkodzi! innym dobrym zawodnikiem na te pozycje jest Piotrek Giza z Cracovii...idealnie kieruję pomocą Krakusów...Jak Filipiak chce za niego 800tyś to ja bym go brał! Garguła i Szymkowiak też tutaj byliby dobrą opcją! Na boki z jednej strony mamy Szałacha i Radovića a z drugiej Rogera...i niech tak zostanie. O ataku już mówilem a bramka w okresie zimowym nie jest zagrożona transferami!