Książki - recenzje

Awatar użytkownika
spyrczak
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0
Kontakt:

Post autor: spyrczak » 18 gru 2006, 16:21

A ja kilka dni temu pozyczylem od kumpla pierwsza czesc Trylogii Mrocznego Elfa pt."Ojczyzna" (fantastyka) autorstwa R.A. Salvatore ;) aktulanie jestem przy koncu i musze stwierdzic ze naprawde mi ise podoba ;) wczesniej z tego typu ksiazek mialem tylko do czynienia z "Wrotami Baldura" po ktore siegnolem szczerze mowiac z ciekawosci jak sie ma ksiazka do gry komputerowej. No a teraz jestem naprawde oczarowany przygodami mlodego Drizzta Do'Urdena - tytulowego mrocznego elfa ;) akcja ksiazki rozgrywa sie w swiecie Forgotten Realms a wlasciwie to w swiecie Menzoberranzan ktory znajduje sie pod powloka ziemii ;) kraine ta zamieszkuje rasa zwana Mrocznymi Elfami ktorej reprezentantem jest nasz glowny bohater, natomiast powierzchnie zamieszkuja znane z innych ksiazek tego typu rasy czyli elfy, krasnoludy, gnomy, gobliny, ludzie etc. ;) ksiazka jednak skupia swa uwage tylko na Menzoberranzan gdzie opisane jest zycie drowow czyli inaczej mrocznych elfow oraz przede wszytskim opisane jest mlodziencze zycie Drizzta od narodzin poprzez szkolenie na wojownika az po ucieczke z krainy podmroku ;) z ogromna dbaloscia o szczegoly zostaly opisane walki oraz bron urzywana w czasie walki jak rowniez otoczenie w ktorym odbywaja sie wszystkie wydarzenia ;) jesli interesujesz sie fantastyka to naprawde polecam ta ksiazke a jesli czesc druga "Wygnanie" oraz trzecia "Nowy Dom" sa rownie interesujace to polecam cala trylogie :) osobiscie juz poszukuje na allegro pozostalych czesci Trylogii Mrocznego Elfa 8)

...ale za nim je kupie mam do przeczytania jeszcze ksiazke James'a Luceno pt. "Maska Kłamstw" z serii Star Wars :twisted: ktora wlasnie dzis pani listonoszka doreczyla mi do rak wlasnych 8) wiem ze powienienem skonczyc najpierw cala trylogie Drizzta ale Star Wars stoi ponad wszystkim i ma najwyzszy priorytet 8)

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”