Koszykówka w Polsce

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post autor: Yukasz » 29 gru 2006, 15:35

Gwiazdy NBA w Spodku!

Wspaniała wiadomość dla Śląska: mecze fazy finałowej mistrzostw Europy mężczyzn z udziałem ośmiu drużyn, czyli ćwierćfinały, półfinały i mecze o miejsca z wielkim finałem włącznie, odbędą się w 2009 r. w Katowicach! Tak zdecydował w czwartek Polski Związek Koszykówki

To będzie wielka gratka dla kibiców z całej Polski. Powierzenie Katowicom organizacji meczów fazy finałowej oznacza, że zobaczymy ćwierćfinały, półfinały i walkę o medale ośmiu najlepszych drużyn Europy. Na parkiet wyjdą zapewne m.in. Niemiec Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks), tegoroczni mistrzowie świata - Hiszpanie Pau Gasol (Memphis Grizzlies) i Jorge Garbajosa (Toronto Raptors) oraz Francuz Tony Parker (San Antonio Spurs), czy Litwin Sarunas Jasikevicius (Indiana Pacers).

Spodek rywalizował z halą na pograniczu Sopotu i Gdańska, która jeszcze... nie istnieje. Według planów ma powstać w 2008 roku. - Budowa obiektu w Trójmieście miała się rozpocząć na początku tego roku, ale wciąż nie ruszyła. Dlatego zdecydowaliśmy, że 12 spotkań fazy finałowej odbędzie się w Spodku. W tym roku obiekt oglądał George Vassilakopoulos, prezydent FIBA (międzynarodowej federacji koszykówki), i nie miał większych zastrzeżeń - mówi Roman Ludwiczuk, prezes PZKosz. Zarząd koszykarskiego związku podjął w czwartek decyzję po kolejnym spotkaniu Ludwiczuka z prezydentem Katowic Piotrem Uszokiem.

Vassilakopoulos wizytował Katowice w lutym. - Spodek to dobry obiekt, ale potrzebuje modernizacji. Żeby mogły się tu odbywać mecze finałowe, musi być więcej miejsc siedzących oraz większa trybuna honorowa - stwierdził wtedy. Dlatego już niedługo w hali rozpoczną się pracę remontowe, które potrwają do połowy 2009 roku. Na pewno zostaną odnowione m.in. elewacja, drzwi, okna i instalacje wodociągowe.

- Śląsk ma sporo zalet: dobrą lokalizację, bo w pobliżu znajdują się dwa lotniska (Pyrzowice i Balice) oraz dobrą infrastrukturę. W regionie jest również duża baza hotelowa. Chciałbym, aby ten turniej był tak udany, jak mistrzostwa w 1999 roku, kiedy polskie koszykarki zdobyły w Spodku złoty medal - przypomina Ludwiczuk.

- Cieszę się z decyzji PZKosz. Spodziewam się przyjazdu tysięcy kibiców, głównie z krajów bałkańskich. Mamy w regionie sporo hoteli, ale kilka z nich będzie musiało polepszyć swój standard. Do 2009 roku powstaną też z pewnością kolejne. Będziemy dobrze przygotowani - zapewnia Andrzej Kuczyński, prezes Śląskiego Związku Koszykówki.

Organizacja wielkiego finału będzie kosztować 6 mln zł. Na tę sumę składają się m.in. opłata licencyjna, opłacenie zespołom hoteli (cztero- i pięciogwiazdkowe), transportu, wyżywienia. - Samorządy w dużym stopniu pomogą w organizacji mistrzostw - przekonuje Ludwiczuk.

Być może dzięki organizacji tak ważnego turnieju na Śląsku uda się odbudować koszykówkę. W tym roku po raz pierwszy w historii rozgrywek ligowych na szczeblu centralnym brakuje zespołu z naszego regionu. Zainteresowanie dyscypliną jest wśród kibiców mniejsze niż jeszcze kilka lat temu, ale po ME może uda się je przywrócić. - To dramat, że w tak dużej aglomeracji nie ma nawet zespołu pierwszoligowego. Być może jakiś zespół wystartuje w ekstraklasie już w przyszłym roku. Dla dobra polskiej koszykówki śląski okręg musi się rozwijać - przekonuje szef PZKosz. - Kilka naszych drużyn walczy o awans do pierwszej ligi. W grupie C drugiej ligi prowadzi Big Star Tychy, który ma solidne podstawy finansowe. W przypadku awansu do I ligi będzie istniała możliwość wykupienia tzw. dzikiej karty na starty w ekstraklasie - dodaje Kuczyński.

:płacze: Chyba nie muszę mówi jak złą decyzją jest ten wybór :P Osobiście bliżej mi do wpisania Spodka do spisu zabytków i zrobienie z niego muzeum, bądź nawet przejechania buldożerem po całej tej budowli niż zachwycania się nad nią. Siatkarze większość meczów rozgrywają właśnie w Katowicach i inne zespoły już nie raz narzekały na granie tylko w tym obiekcie :roll: Wg mnie decydując się na organizajcę w Polsce takiej imprezy jaką są ME sama organizacja FIBA jak i PZKosz powinny wykorzystać ten moment a w przypadku tych pierwszych wymagać grania w nowo wybudowanych a co za tym idzie w nowoczesnych halach a nie starociach z racji braku normalnych obiektów na siłę przez nas wielbionych. Wtedy z nowych hal skorzystaliby siatkarze, piłkarze ręczni czy inne dyscypliny zespołowe a tak to kiedyś z tymi naszymi pięknymi halami pójdziemy na dno :wink: Sam przykład Czechów którzy w siatkówce są za nami lata świetlne, w reprezentacyjnej koszykówce stoją tak samo nisko jak my, za to w tej klubowej oglądają nasze plecy mają piękną halę w Pradze (więcej o niej pisałem w temacie o Eurolidze) wybudowaną na hokejowe MŚ a w której odbył/ma się odbyć Final Four Euroligi w kosza podczas gdy Czesi chyba w ogóle w historii nie mieli tam swojego przedstawiciela :roll: Ale wybudowali halę na dużą imprezę a teraz mogą sobie przy nas poszpanować różnymi imprezami tam rozgrywanymi podczas gdy nam pozostaje robienie kolejnych planów budowy stadionów, hal czy dróg :rozga:
A tak obiektywnie pisząc to wybór Śląska w sumie nie jest zły :wink: Niestety jest to region zapomniany przez koszykówkę bo zespoły bardziej niż o podboju choćby polskiej ligi próbują związać koniec z końcem. Kiedyś wizytówką Śląska były Bobry Bytom ale jak to przystało na Polskę klub zbankrutował i chyba w ogóle nie istnieje. A przypomnienie mieszkańcom tego regionu o takiej dyscyplinie powinno wyjść tylko na dobre. Tylko nie wiem po co rozgrywać tam całą fazę finałową :roll: W sumie z jednej strony jest to logiczne ale patrząc okiem kibica chcącego wybrać się na taki mecz to już nie za bardzo.
Mecze grupowe pewnie będą rozgrywane w całej Polsce, przynajmniej mam taką nadzieję :P Kiedyś czytałem że duże szanse na goszczenie koszykarzy ma kolejna piękna klimatyzowana hala w Poznaniu. Pewnie do tego dojdzie ta w Gdańsku jaka by ona nie była - nowa czy stara, we Wrocławiu i mam nadzieję w W-wie :P Katowice powinny goscić tylko najlepszą ósemkę mistrzostw.

Może jakiś moderator o dorym sercu zmieniłby nazwę tematu na 'Reprezentacja Polski, polska liga koszykówki' bo bez sensu jest zakładanie nowego tematu o reprezentacji który i tak prędzej czy później zostanie zapomniany. Pozdro czeher :P

edit:

Tego pana w Spodku nie będzie a szkoda :P
http://slam.dunk.champion.vc.15.patrz.pl/

Wróć do „Inne sporty”