Lustracja - kto chciał, a kto nie

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum
Reputacja: 0

Post autor: Pisakk » 07 sty 2007, 9:59

Goguś pisze:Wtedy może byłoby inaczej. Wiem, że ludzie sie wstydzą że byli TW, z dnia na dzień coraz trudniej się przyznać. Więc uważam, że gdyby przyznano się zaraz po obaleniu komunizmu ludzie by im wybaczyli bez problemu - tak mi sie wydaje.

No bo w zasadzie popełniono jeden zasadniczy błąd - ta cała lustracja powinna zostać przeprowadzona od razu po upadku tego systemu. Czesi się nie patyczkowali - jednego dnia otwarto wszystkie teczki i zamieścili informacje w internecie. Teraz nie mają takich problemów, że co dwa tygodnie jeden z drugim musi spalać buraka i zaprzeczać. Co jest przyczyną nieudanej lustracji? Wydaje mi się, że przyczyną jest to, że ludzie powiązani ze starym systemem bardzo dobrze odnaleźli się w nowej rzeczywistości i skutecznie potrafili proces lustracji zatrzymać. Skutecznie zadbali zarówno o swoje tyłki jak i o tyłki najbliższych kolegów. Teraz widać jak na tym wyszliśmy - gdyby wszystko zostało przeprowadzone tak jak powinno to teraz nie rozprawialibyśmy o jakimś Wielgusie.

Czy by wybaczyli? Być może, ale rozumiem że wiązało by się to tak czy inaczej z niemożnością pełnienia funkcji publicznych w nowym systemie.

Sorry Goguś, ale tak w ogóle to ja rozpocząłbym proces lustracji od zdelegalizowania SLD (tzn. SdRP więc SLD nie miałaby prawa powstać).

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”