Inter Mediolan (zbiorczy)

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post autor: maestro » 22 sty 2007, 20:16

coco pisze:a co w wypadku gdy np Milan wygra LM ? wtedy tez napiszesz ze Serie A była słaba ?
nie chodziło mi tutaj o Inter
I sam sobie odpowiedziałeś ;) Mi też nie chodzi o Inter, ale o całą ligę. Inter tylko obnaża tą słabość :P ;) Tak, jeśli Milan wygra LM, to też powiem, że włoska liga jest najsłabsza od wielu lat. Mówiąc najsłabsza, nie mam na myśli, że jest kompletnym dnem, ale na tle angielskiej, czy nawet hiszpańskiej, wypada nieco słabiej, niż zwykle. Nikt nie powie, że liga jest słaba, bo nadal jest jedną z najlepszych w Europie, po prostu jest słabsza, niż powinna być. Jest najsłabsza od ostatnich kilku, kilkunastu lat i to jest moje zdanie ;) Poza tym forma czy wyniki z LM nie zawsze świadczą o sile ligi. Kiedy Porto wygrało puchar LM, a Monaco grało w finale, czy ktoś uważał, że liga portugalska czy francuska jest silniejsza od włoskiej, angielskiej czy hiszpańskiej?? Nie... Lyon jest obecnie jedną z najsilniejszych ekip w Europie, sieją postrach w LM ;) Ale czy to czyni ligę francuską silniejszą, niż włoska, hiszpańska czy angielska?? Kiedy dla Lyonu mistrzostwo kraju jest praktycznie formalnością od kilku lat... Nie porównuję Interu do tych klubów, a jedynie pragnę udowodnić, że nie zawsze aktualny poziom ligi przekłada się na LM.

Afera osłabiła ligę, ale jest to tylko jeden z powodów. Kasa... żeby wielkie kluby musiały fałszować papiery, by dostać licencję?? (nie jest to aluzja do Interu, bo ponoć kilka klubów to robiło, w tym także Juve). Oczywiście, nic nie udowodniono, ale sam wiesz jak jest :roll: Wielkie kluby bankrutują. Infrastruktura, stadiony, ludzie nie chcą chodzić na mecze, a to też poniekąd wpływa na poziom. Już nie wspomnę o zachowaniu kibiców w meczach pucharowych, żeby rozgrywać szlagiery przy pustych trybunach :? Zobacz ile klubów walczyło o tytuł jeszcze kilka lat temu- Juve, Milan, Inter, Roma, Lazio, Viola, Parma- grały na podobnym poziomie i w gronie faworytów wymieniało się każdą z tych ekip. Zdobywały puchary, LM, UEFA... Ba, dochodziło do włoskich finałów! a szlagiery były rozgrywane co 2-3 kolejki... Teraz liczba faworytów, do zdobycia scudetta, spada z roku na rok. Najpierw dominacja Juventusu i Milanu, do tego z pomocą :roll: Aż teraz został tylko Inter :P ;) Można polemizować... Dla Was Inter jest po prostu bardzo silny, a dla innych liga jest słaba (poza Interem). Dla mnie oba stwierdzenia są prawdziwe ;) Bo Inter jest naprawdę w imponującej formie, niczego nie ujmuję tej drużynie, ale patrząc obiektywnie na całą ligę, jest jak jest :roll: I trzeba tez pamiętać, że aktualnie nie ma w lidze zespołu pokroju MU, Chelsea'y czy Barcelony, z którym Inter mógłby naprawdę sprawdzić swoje możliwości nie tylko w bezpośrednim pojedynku, ale także na przestrzeni całego sezonu. Łoicie wszystkich jak leci, a jeszcze kilka lat temu o tytuł walczyło kilka klubów do ostatniej kolejki :? Dlatego uważam, że Serie A dużo straciła w ostatnim czasie, z wielu powodów.
coco pisze:jak skomentowac to ze gra Barcelony okresla sie jako wielka a Realu jako tragincza skoro galacticos sa zaraz za katalonczykami
Capello :> I wszystko jasne :P

Wróć do „Włochy”