Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w moich poprzednich postach. O tu np.Zico_FCI pisze:maestro Czy według Ciebie Serie A wczoraj (czyt. w zeszłym sezonie) była potężna i wspaniała, a dzisiaj (czyt. w tym momencie) jest słaba i beznadziejna ? Degradacja Juventusu może i przyszła z dnia na dzień, ale pozostałe aspekty, które wymieniłeś, i które mają świadczyć o jej słabości już nie.
Naprawdę z łezką w oku wspominam czasy, kiedy o tytuł walczyło kilka klubów do ostatniej kolejki... Klubów, które grały na porównywalnym, wysokim poziomie. Liczba tych klubów spadała z roku na rok, jedne bankrutowały, inne wyprzedawały zawodników itp. a liga traciła z roku na rok. Nie na darmo słabsze kluby buntowały się, że dostają ochłapy z praw itd.maestro pisze:Zobacz ile klubów walczyło o tytuł jeszcze kilka lat temu- Juve, Milan, Inter, Roma, Lazio, Viola, Parma- grały na podobnym poziomie i w gronie faworytów wymieniało się każdą z tych ekip. Zdobywały puchary, LM, UEFA... Ba, dochodziło do włoskich finałów! a szlagiery były rozgrywane co 2-3 kolejki... Teraz liczba faworytów, do zdobycia scudetta, spada z roku na rok. Najpierw dominacja Juventusu i Milanu, do tego z pomocą Rolling Eyes Aż teraz został tylko Inter Razz Wink
Coco wspominasz mundial. Zgadzam się, siłą reprezentacji było to, że wszyscy reprezentanci grali w Serie A, ale powiedz mi ilu z tych zawodników prezentuje teraz mundialową formę?? Bardzo niewielu... W Serie A nie ma zawodników, którzy odegrali na mundialu kluczową rolę, jak Zambro, Gigi, Canna, który zgarną chyba każdą możliwą nagrodę
I to właśnie staram się przekazaćBabel pisze:Brak Juve jest zauważalny, jednak nigdy gra jednej drużyny nie świadczyła o poziomie całej ligi. Ani gdy mistrzostwa zdobywało(?) Juve, ani gdy lideruje Inter.
Calcio jest wspaniała i ja pozostanę jej wierny do końca. Nie ważne czy lideruje Inter czy Juve ale nie bardzo podoba mi się sytuacja, gdy sprawa jednego lub dwóch pierwszych miejsc jest wyjaśniona na półmetku. Oczywiście, że to cieszy, gdy Twoja ukochana drużyna nie ma sobie równych i ma ogromną przewagę w połowie sezonu (sam to przeżyłem
Niektórzy, czyli pewnie jaBabel pisze:Fakt afera, degradacja Juve, ujemne punkty, odejście kilku klasowych graczy miało wpływ i pewnie po dzisiejszy dzień jeszcze wpływa na forme tabeli i gre drużyn. Ale nie miało aż takiego wpływu na poziom sportowy jak to niektórzy przedstawiają.
Pozdrawiam