Arsenal FC (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post autor: Lisek » 02 lut 2007, 13:29

Zapowiada się ciekawy mecz, ale chciałem zacząć dyskusję na temat szkółki piłkarskiej Arsenalu. Mieliśmy dzisiaj na wuefie dyskusję, która szkółka na świecie jest najlepsza. Wskazałem na Arsenal, a mój nauczyciel się nie zgadzał i powiedział, iż najlepsza jest w Ajaxie. Pomimo tego podtrzymuję moje zdanie i sądzę że najlepszą ma Arsenal.

Na pewno nie wszyscy są wychowankami klubu, a niektórzy w młodym wieku kupowani kształceni. Za przykłąd podam na przykłąd Walcotta. Przed przyjściem do Arsenalu nie wielu o nim słyszało, ale wiadomo było że wybijał się z młodzieży z Southamptonu. Jak narazie wiele nie pograł, ale ma on dopiero 17 lat. Dużym zaskoczeniem było to, że Eriksson zabrał go na Mistrzostwa Świata tym samym pozbawiając szans wyjazdu na tą imprezę Defoe. Trochę mnie to zdziwiło, ale możliwe że Janas wział właśnie przykład ze Szweda i do naszej kadry powołał również młodych i zdolnych.

Innym przykładem może być Denilson. Arsenal kupił go za 3,4 miliona funtów z Sao Paulo i już widać, że była to opłacalna inwestycja. Powoli puka do pierwszego składu, a ma przecież dopiero 18 lat. Wenger nie bał się na niego stawiać pomimo jego wieku. Nawet sam Dunga dostrzegł Brazylijczyka i powołał go na jeden z meczy.

Innym przykładem może być nasz rodak, Wojtek Szczęsny, syn Maciej zauważony został na jednym z turniejii. Ma dopiero 15 lat (chyba),a został także zauważony i powołany nawet do Reprezentacji Europy do lat 18. Właśnie dzięki Arsenalowi szykuje nam się kolejny talent. Jestem bardzo ciekaw jak Ci wyżej wymienieni zawodnicy będą sobie radzić w lidze przykładowo za 2 sezony. Przypuszczam, że wyprą wówczas ze składy swoich starszych kolegów. Co wy o tym myślicie, który z nich ma świetlaną przyszłość?

Wróć do „Anglia”