Kosciół

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post autor: Goguś » 05 lut 2007, 9:54

Chlopaczek pisze:
bellus pisze: No to, żeby już było całkiem jasne: zabytkami lub dziedzictwem kultury.
Nazewnictwo tutaj - chyba sie zgodzisz - jest najmniej istotne.Niewazne w jaki sposob usprawiedliwiaja to poslowie (oficjalnie jak napisalem kasa jest lozona na muzeum ktore ma tam powstac pod przykrywka dziedzictwa kultury narodowej - chociaz glowy nie dam ze dokladnie tymi slowami uargumentowano fakt dotacji) bo jakby tego nie nazwali caly proceder jest sprzeczny z prawem.
Przyznaje, jeżeli to będzie muzeum, czy inna forma przekazu kultury, to to już sprzeczne z prawem nie jest. Dotyka mnie wszakże to, że rozwija się kulturę religijną - katolicką, a innych nie. Dotacje powinny pójść na szpitale i inne ważne inwestycje, no ale skoro już inwestujemy w kulturę, to stawiając na rozwój tolerancji i globalizację, wartoby rozwinąć dziedzictwo innych kultur, prawosławia czy nawet Islamu. Ile jest miejsc w Polsce świadczących o katolickim dziedzictwie - oj, bardzo wiele. Czy to nie wystarczy? Wystarczy, bo nasze społeczeństwo jest coraz bardziej wielokulturowe. Ja naprawde poszedłbym do muzeum, powiedzmy Buddyzmu, chciałbym się czegoś dowiedzieć o ich religii, jednak w Polsce, mogę zgłębiać wiedzę tylko o katolikach. Mówie oczywiście o realnej wiedzy, dostępnej dla wszystkich, o ilości miejsc (i co za tym idzie dostępności dla Polaków) etc.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”