Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 18 lut 2007, 11:26

kostek pisze:Owszem nie przeczytałem, tylko przeglądałem. Miał być boom jest tylko smród pozostały po trwających kilka miesięcy spekulacjach prasowych... No i bracia pokazali na czym się koncentrują, choć to może i dobrze bo nie mają czasu zająć się gospodarką
Jakikolwiek rząd powinien trzymać się jak najdalej od gospodarki. Chociaż "pakiet Romana Kluski" brzmi bardzo zachęcająco - przynajmniej z samej nazwy. Było nie było Kluska to niemal Rejtan polskich przedsiębiorców.

Wracając do meritum. Też tylko przejrzałem raport. Jednak postawię inną tezę, media spodziewały się czegoś innego - rozdmuchiwały wypowiedzi poszczególnych polityków - traktując je nijako jako balon, w który będą wdmuchiwać powietrze.
Afera paliwowa, nielegalny handel bronią, nieprawidłowości przy przetargu na kołowy transporter opancerzony - słynny Fiński twór, który nawet nie mieścił się w naszych herkulesach. Gdzie w przetargu była oferta szwajcarskiej Pirani, której używają nawet amerykanie. Chyba się spodziewaliśmy czego innego, jedni nazwisk z pierwszych stron gazet a inni udowodnienia wpływu WSI na gospodarkę, etc. Patrząc po spisie treści i jakiś pojedynczych stronach to ten raport to nie jest materiał na papier toaletowy tylko coś co w kraju nieco bardziej dojrzałym wzbudził by sensację. Zgoda oczywiście co do tego, że być może zbyt długo podgrzewano atmosferę. Doszło do tego, że ludzie spodziewali się nie wiadomo czego i poprzez te zbyt wygórowane wyobrażenia i oczekiwania nie widzą teraz tego, że ten raport jest w jakimś stopniu szokujący (jeśli te punkty, który wymieniłem są prawdziwe).

kostek pisze:Zresztą czego mozna bylo się spodziewać po Macierewiczu? Chyba się Bellus zgodzisz, że jego patronat nad tym raportem zapewniał kompromitację?
Co do Antoniego, myślę, że to akurat był dobry wybór. Człowiek zgoła pałający nienawiścią do sytemu komunistycznego i jego pozostałości. Była taka decyzja, żeby to zniszczyć i wybrano kogoś kto ma miecz a nie skalpel. On nie wycinał chorych tkanek a rozpłatał cały organizm i posłał go w zaświaty.
Zapewne myślisz też o jego liście agentów - niby nie przygotowana, niby niesprawiedliwa, etc. Jednak prawdziwa i nazwiska z tej listy się powtarzają. Mało tego była inna lista, a raczej przygotowana przez kogoś innego i tam padły te same nazwiska. W tej chwili nie mogę sobie przypomnieć kto ją przygotował, ale się dowiem i nie omieszkam podać konkretów.

Macierewicz na pewno człowiek specyficzny i chyba trudny z nim o czymkolwiek negocjować. To jak zrobił to już inna sprawa. Historia niech go oceni.

PS. Kostek oglądałeś "Plusy dodatnie plusy ujemne"?
Prawda czy manipulacja, oceń sam

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”