Spoko, masz dużo racji, tylko ma sie skupiliśmy na ewentualnych ruchach kadrowych itd, ale to chyba nie tylko to jest problemem. Bo doskonale wiemy iż ten obecny Real stać na wiecej, i nie ma w tym momencie tematu im wzmocnić Real by było lepiej bo w tych piłkarzach jest potencjał który trzeba wykorzystać, ja jestem zdanie że tego typu drużyny nigdy nie graja defensynie, bo gdyby tak grały nie walczyły by o 10 miejsce w tabeli, to sie nie tyle rozchodzi o to czy ktoś broni czy atakuje, ale o sam fakt gry, stylu, kultury. Bo nawet gra w destrucji może sie podobać. Pamietasz poprzedni sezon i Chelsea ? Jose niby na papierze grał 4-3-3 w rzeczywistości w momencie destrucji było to 4-5-1 a w momencie ataku 4-1-2-3, zarzucano mu że mimo wszystko gra nie wyglada najlepiej, sam styl itd. Ale on taki chciał własnie ten styl, by "kąsali flankiami" Robben czy Duff, lub Cole. Niby patrzac na sam potencjał grych tylko Lampard z tej trójki w pomocy ma zdolnośc prowadzenia gry itd, ale to sie naprawde mogło podobać, bo grali szybka, może prostą ale skuteczna piłke.
Nie można każdej rozmowy na temat gry Realu zaczynać od mercato, a sam wiesz jak z tym bywa. Ja sądze że Fabio Capello miał inny Real "w głowie", takie zaprzeczenie Barcelony które tez może sie podobać, czyli nie długo i kombinacyjnie, ale szybko i prosto, skutecznie. Jednak odnosze wrażenie że teraz to jest takie próbowanie na siłe coś zmieniać. Piszesz uległ presia, prezydenta, kibiców czy prasy ? ale czy aby na pewno ? bo dobrze wiemy że on mógł by dokonac jeszcze innych - bardzie "drastycznych zmian" - nie wiem nawet 4-4-2 mogło by przynieść lepszy efekt.
Wspomniałeś mecz z Bayernem i pare Guti - Gago - ale zwróć uwage że coś za coś, bo 3 wpadaja - 2 stracone, oczywiscie może było dokonac zmian itd by zabezpieczyć tył, Jednak jak to mówi Ancelotti [odnoście gry duetem napastników - "dostaw noge + hasac gdzie sie da" każdy zespoł potrzebuje równowagi. Wiec może pora szukać tej równowagli własnie modyfikujac ta formacje ? albo ewentualnie inna zmiana samego systemu. Bo głupota jest gadanie że ten Real nie ma potencjału itd, juz bardzie bym wrzucił kamyczek do ogródka Fabio że bardzie nie ma pomysłu. Ale co gorszą nie szuka go... bo zmiana o której piszesz to najmniejszy krok z możliwych, bo nic w samym stylu i kulturze gry nie zmienił.