Taktyka - tak samo - a jednak inaczej...

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2414
Kontakt:

Post autor: Kluchman » 27 lut 2007, 12:20

Właśnie o to chodzi. Jose to dobrze wykombinował bo zmienił system gry na 4-3-1-2 żeby dobrze wkomponować nowych zawodników. Na skrzydłach tak dużo nie traci bo od czego są boczni obrońcy. Ale przy tym pozostawił sobie tą opcję rezerwową i jak coś idzie nie tak zaczynamy grać swoje sprzed roku :] Niby ściąga przykładowo Shevę i Ballacka, czyli dwóch bardzo ofensywnych graczy, a tak naprawdę Chelsea jest po tym w stanie przycisnąć jeszcze bardziej, zmienić sposób gry na 4-3-3. Przeciwnik nigdy od razu się nie "przestawi" nawet mając to rozpracowane i może to wywołać sporo problemów w obronie. Tym bardziej, że skrzydłowi jakimi dysponuje Mourinho są pierwszej klasy :wink: Zrobił sobie "plan B" i mimo, że teraz nie dominują w lidze to na dobrą sprawę jest to zespół jeszcze bardziej wszechstronny. "Przeczytać" Jose to nie jest prosta sprawa dla nikogo. To on lepiej "czyta" innych. Przypisywało się im defensywny styl i kontrę. To prawda, że oni naprawdę potrafią bronić, ale przede wszystkim są zabójczo skuteczni z przodu :]

Mówisz skrzydła Robinho-Reyes. Czemu przestali tak grać? Bo się to nie kleiło. Jak Capello jest zagubiony to ja nie wiem co mam myśleć o Brazylijczyku. Na chwilę obecną jest bezproduktywny, gdzie by nie grał i na tym polega jego problem. Marudzi, że mało gra, grozi odejściem, ale na dobrą sprawę nie pokazuje na boisku tego, co upoważniałoby go do snucia pretensji :roll: Na prawej stronie się nie odnajduje i dlatego nie wyszedł manewr z rotacją pomiędzy nim, a Reyesem. Jose z resztą też po tamtej stronie można powiedzieć traci połowę swojej wartości. Po prawej ma idealnie żeby schodzić do środka, sęk w tym, że gra bocznego obrońcy nie bardzo na to pozwala bo za żadko dubluje on pozycję :!: Powstaje luka i nagle wszystko pchamy środkiem, nie idzie rozciągnąć gry wszerz boiska. Wtedy się mówi brak pomysłu. Nie brak pomysłu. To łatwo powiedzieć, że brak pomysłu i jest be. To nie tak. Brak tego czegoś czym jest uzupełnienie flanek przez defensorów. Popatrz, że Torres atakuje, ale czy cały czas? Carlos kontuzjowany, Marcelo pokazuje się okazjonalnie, Ramos też ostatnio nie grał, a przecież nie zawsze gra na boku. Ba, nawet jako stoper stwarza najwięcej zagrożenia spośród naszych obrońców. Salgado to nie warto komentować, a Cicinho ciągle się leczy. Teraz porównaj Salgado czy bądź co bądź robiącego sporo Torresa z zasuwającym bezustannie Grosso czy nawet Cafu. Nie wiem czy jeździ tak jak kiedyś bo ostatni mecz Milanu jaki oglądałem w całości to spotkanie w CI z Romą i tam mi się Cafu podobał bądź co bądź :wink:

No zobaczymy co będzie teraz bo Fabio ma więcej możliwości. Przywrócił Beckhama i ostatnio Cassano, którzy również mogą utworzyć parę po bokach boiska. Wiemy jak gra David, że to nie jest drybler itd. ale ma swoje plusy. Antek z Atletico pokazał na co go stać :twisted: pomimo, że więcej musiał się angażować w obronę.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”