Cieszy mnie fakt, że w końcu ktoś dobrał się do korupcji w polskiej piłce. Od dawna wiadomo było, że taka występuje, a kwestią czasu pozostawało kiedy wszystkie przekręty wyjdą na powierzchnię.
Klubem najbardziej zamieszanym w kupowanie meczy jest Arka Gdynia. Klub, który nie dość że kupił cały awans do Ekstraklasy, to jeszcze najprawdopodobniej nieczysto utrzymał się w niej w barażach ze Śląskiem Wrocław. Kiedy zostaną podjęte kroki w stosunku do tego klubu? Wydaje się, że już bardzo niedługo. Wydział Dyscypliny dał tydzień czasu Arce na zapoznanie się z zarzutami. Znając jednak życie klub z Gdyni będzie się odwoływał i sprawa potrwa jeszcze conajmniej miesiąc. A szkoda, bo moim zdaniem Arka powinna spaść z ligi w trybie natychmiastowym.
Pojawiają się głosy tu i tam, że Arka zostanie całkowicie wykluczona ze struktur PZPN. Czy jest to możliwe? Czy Wydział Dyscypliny znajdzie wystarczającą liczbę dowodów by do tego doprowadzić? Mam nadzieję, że tak, bo wina Arki jest niepodważalna.
Jeśli chodzi o pozostałe pięć klubów, to wydaje mi się, że w stosunku do nich zostaną wyciągnięte łagodniejsze kary. Nie mniej jednak wszystko pokaże czas.