Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 26 mar 2007, 23:50

Chlopaczek pisze:Moze i mowia nam co mamy robic albo czego nie robic (przywrocenie kary smierci) ale po pierwsze wiedzielismy ze tak bedzie pchajc sie do wspolnoty i podpisujac pewne zobowiazania a po drugie UE lozy na te swoje pomysly ogromne pieniadze.
Mozna wysnuc tutaj pewna analogie do sytuacji homosekaulistow i kobiet w Polsce.Im tez sie mowi co maja robic lub nie - zachowujac odpowiednie proporcje - tylko ze nie lozy sie na to pieniedzy.
Jezeli chodzi o to co o nas pisza i mowia w Europie to zdecydowanie wolalbym zebysmy mieli o wiele lepsza prase niz mamy dzieki durnym wystapieniom obu Giertychow albo dzialaniom Fotygi.

Kilka spraw z tej części:
1. pełna zgoda, że sami tam weszliśmy, inna sprawa że współnota UE nie przewiduje - że ktoś może chcieć z niej wyjść, nie ma na to żadnych procedur prawnych. To jest w pewien sposób droga jednokierunkowa - znaczy teoretycznie, bo jakoś sobie nie wyobrażam, że Niemcy postąpią jak Ateny w ramach Związku Ateńskiego.

2. Pełna zgoda również w tym, że łożą duże kwoty. Tylko to nie można tak traktować, że o to dobrotliwa UE daje nam z dobroci serca to co im zbywa. NIe oszukujmy się: "nie ma czegoś takiego jak obiad za darmo". UE też ma duże korzyści z wejścia Polski do "organizacji". Działa to w obie strony. Co jednak do obwodnicy Augustowa to UE się zachowywała conajmniej dziwnie - najpierw przecież wydała pozwolenie i dała kasę na tą obwodnicę a potem zaczęła krzyczeć jak usłyszała te "rzesze" ekologów domorosłych.

3. Mógłbyś rozwinąć myśl odnośnie kobiet?

4. Co do Macieja Giertycha to jak oceniasz ile procent parlamentarzystów europejskich przeczytało broszurę, ktorą wydał? A przynajmniej przeczytało zanim zaczęli wielce się dziwić jak ktoś taki może nazywać się europejczykiem - przypominam, że Ukrainiec czy Chorawat też jest europejczykiem.

Chlopaczek pisze:Przyznaje sie bez bicia ze sens tej wypowiedzi Ziemkiewicza (to ten co popelnil ksiazke o Michniku?) jest dla mnie dosc niezrozumialy i nie wiem jaki byl jej cel.

Ten sam. Swoją drogą polecam Michnikowszczyzne, bardzo ciekawa ksiażka. Samego cytatu? Znaczy wypowiedzi, ona jest wyrwana z kontekstu. Z tego co się orientuję to jest z jego felietonu - tego na ostatniej niemal stronie tygodnika. Pewno jakby był większy kontekst to by można było coś więcej powiedzieć. Najważniejsze wpisuje się pięknie w twoje ironiczne stwierdzenie - pedalska Europa.

Chlopaczek pisze:Pewnie ze glosuje.Bylem jedna z cegielek bardzo slabego muru ktory staral sie nie dopuscic do takiej sytuacji jaka mamy obecnie.
Majac do wyboru lewice i prawice wybiore zawsze lewice.Prawica to nie moja bajka.

No to tutaj już wyraźnie stoimy po przeciwnych stronach barykady. Ja mając do wyboru lewicę i prawicę zawsze prawicę. Inna kwestia co w naszym kraju jest prawicą.
Zastanawia mnie jedno, jak rozmawialiśmy o Kościele Opatrzności Bożej to stwierdziłeś, że tak jak ja jesteś przeciwny z powodu liberlanego gospodarczo - z podatków tylko najważniejsze rzeczy: obronność, policja, sądownictwo, etc. Dobrze mówie, czy coś mi się pomyliło? (wybaczcie moje lenistwo, nie chce mi sie wertowac tematu w poszukiwaniu cytatu)
Jak ten pogląd wpisuje Ci się w wybór lewicy?
assurbanipal pisze:Bellus daj spokój przecież widać po koledza, że broni tego towarzystwa jak lew

Assurbanipal - zgadzam się z Tobą ogólnie w poglądach politycznych - a przynajmniej w większości, jednak moim zdaniem Chłopaczek nie broni towarzystwa tylko idei w które wierzy. Co to za dyskusja jak się łatwo kogoś przekona, albo jak się ktoś z Toba zgadza? Żadnej zabawy i wysiłku.

26 km od Jeleniej Góry: jaka to miejscowość?

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”