Wiadomo ze UE nie jest w kij dmuchana zeby dawac nam pieniadze za darmo.To nie dzialalnosc charytatywna u podstaw ktorej lezy altruizm.bellus pisze:2. Pełna zgoda również w tym, że łożą duże kwoty. Tylko to nie można tak traktować, że o to dobrotliwa UE daje nam z dobroci serca to co im zbywa. NIe oszukujmy się: "nie ma czegoś takiego jak obiad za darmo". UE też ma duże korzyści z wejścia Polski do "organizacji". Działa to w obie strony. Co jednak do obwodnicy Augustowa to UE się zachowywała conajmniej dziwnie - najpierw przecież wydała pozwolenie i dała kasę na tą obwodnicę a potem zaczęła krzyczeć jak usłyszała te "rzesze" ekologów domorosłych.
Cos mi sie jednak wydaje ze na obecnym etapie EU daje nam o wiele wiecej niz my jej w zamian.
Nie wiem jak wygladala sytuacja z Dolina poniewaz jej nie sledzilem ale nie chce mi sie wierzyc zeby UE zmienila swoja decyzje tylko i wylacznie pod naciskiem przypinajacych sie do drzew ekologow.To zaprzecza zdrowemu rozsadkowi.
Kolejny kamyczek z mojej strony wrzucony do ogrodka obroncow zycia poczetego ktorzy chca decydowac o ciele kobiety nie dajac nic w zamian (nawet nie zartujmy o becikowym).bellus pisze:3. Mógłbyś rozwinąć myśl odnośnie kobiet?
Wszyscy na pewno nie przeczytali bo nie wszystkich musza interesowac wywody Giertycha o smoku wawelskim czy inne bzdury.Starczy jednak iz Giertych dostal za ta broszurke nagane od przewodniczacego Parlamentu Europejskiego (przy okazji publikacje potepil rzad francuski i amerykanski Kongres) cala sprawe podchwycily zagraniczne gazety i na pewno nie pomoglo to nam w walce z coraz szerszym przekonanie ze Polska to ciemnogrod.bellus pisze:4. Co do Macieja Giertycha to jak oceniasz ile procent parlamentarzystów europejskich przeczytało broszurę, ktorą wydał? A przynajmniej przeczytało zanim zaczęli wielce się dziwić jak ktoś taki może nazywać się europejczykiem - przypominam, że Ukrainiec czy Chorawat też jest europejczykiem.
To nie pierwsza taka akcja naszych orlow w PE.Przypomnijmy tylko wystawe gdzie porownali aborcje do zaglady w obozach koncentracyjnych.
Zdecydowanie wolalem Ziemkiewicza piszacego ksiazki fantastyczne moim zdaniem calkiem niezle niz Ziemkiewicza politykujacego.bellus pisze:Ten sam. Swoją drogą polecam Michnikowszczyzne, bardzo ciekawa ksiażka. Samego cytatu? Znaczy wypowiedzi, ona jest wyrwana z kontekstu. Z tego co się orientuję to jest z jego felietonu - tego na ostatniej niemal stronie tygodnika. Pewno jakby był większy kontekst to by można było coś więcej powiedzieć. Najważniejsze wpisuje się pięknie w twoje ironiczne stwierdzenie - pedalska Europa.
Co do samego stwierdzenia iz na paradzie bylo wiecej homoseksualistow z zachodu niz naszych rodzimych to jest to oczywiscie przejaskrawienie.Nie wydaje mi sie zeby procent ludzi o sklonnosciach homoseksualnych w Polsce odstawal znaczaco od tego jaki jest w innych krajach UE.Po prostu w wiekszosci krajow zachodnich homoseksualisci nie maja tak wielkich obaw zeby - jak to ladnie sie okresla w USA - "wyjsc z szafy" poniewaz tolerancja jest duzo wyzsza.Homoseksualisci z innych krajow nie przyjezdzaja do nas na parady poniewaz to fajna zabawa.Przyjezdzaja zeby zaprotestowac podobnie jak wszyscy heteroseksualni uczestnicy parad rownosci.
Nie wszystkie moje poglady musza sie wpisywac w linie programowa lewicy i nie wpisuja sie.Nawet nie daze do tego i nie zastanawiam sie z linia ktorej partii zgodne jest to co pisze albo mowie.Nie jestem lewakiem mam swoje wlasne przekonania.Nie glosuje na lewice bo ich idee sa tozsame z moimi ale dlatego ze poglady lewicy sa o wiele blizsze moim niz prawicy.Polityka mnie zbytnio nie fascynuje a co za tym idzie najpierw wyrobilem sobie poglady dopiero potem glosowalem na partie ktora czesciowo - chocby tylko na papierze zeby zjednac sobie wyborcow - ma podobne myslenie do mojego a nie odwrotnie.bellus pisze:Zastanawia mnie jedno, jak rozmawialiśmy o Kościele Opatrzności Bożej to stwierdziłeś, że tak jak ja jesteś przeciwny z powodu liberlanego gospodarczo - z podatków tylko najważniejsze rzeczy: obronność, policja, sądownictwo, etc. Dobrze mówie, czy coś mi się pomyliło? (wybaczcie moje lenistwo, nie chce mi sie wertowac tematu w poszukiwaniu cytatu)
Jak ten pogląd wpisuje Ci się w wybór lewicy?
Nie chce zeby ktos mnie postrzegal jako osobe bioraca udzial w walce prawicy z lewica.Trudno dzisiaj uciec od polityki i nie zawsze mi sie to udaje ale staram sie stac z boku (poza udzialem w wyborach).Biore natomiast udzial w walce panstwo wyznaniowe-panstwo swieckie tolerancje-nietolerancja zwolennicy aborcji-przeciwnicy aborcji i tak dalej.
Na chwile obecna bardziej jestem antyPiS niz z lewica.
Mam nadzieje ze wyjasnilem to dosc jasno bo niektorzy ludzie dziela swiat na partie polityczne i na tej zasadzie segreguja innych ludzi.
Swiatynia Opatrznosci Bozej.Podtrzymuje moje zdanie ze jezeli ma sie wydawac tak duze sumy niech ida one na obiekty uzytecznosci publicznej takie jak posterunki policji czy szpitale.To przysluzy sie wszystkim a nie tylko wyznawcom jakiejs konkretnej religii.
Przypomnialo mi to fajne podsumowanie calej tej sprawy w jednej z gazet.Rysunek Swiatyni Opatrznosci Bozej a pod nim podpis - "Tutaj emerycie mozesz sie pomodlic o swoja emeryture".