Ja mam jednak wrażenie, że nie potrafisz ich obalić.franz pisze:Obalanie tych "argumentów" nie ma sensu bo one same sa bezsensowne a nawet zabawne.
Znasz podstawy religii katolickiej? A znasz chociaż jakieś podstawowe idee stworzone przez wielkich filozofów? A może mi przybliżysz jak się mają normy moralne i ogólnie "demokratyczne" starożytnych Aten względem norm np. polskich współcześnie? Albo może przybliżyć Ci to, że ojcowie kościoła Święci Augustyn i Tomasz oparli się o dzieła Platona i Arystotelesa.franz pisze:I tu takie male pytanie czy w tej waleczne starożytnej Helladzie która oparła sie imperium Persów, która była kolebką demokracji ojczyzną wielu wielkich filozofów czy w tej starozytnej Helladzie która jest podstawa naszej europejskie cywilizacji wiedzieli co to jest chrzescijanstwo.
No tak gdyby nie chrześcijaństwo to w Rzymie wymyślono by maszynę parową, latali by na księżyc juz w 1500 roku. Opanuje się człowieku trochę, zacznij myśleć i wyjdź poza twój schemat - chrześcijaństwo jest winne wszystkiemu złemu na tym świecie.franz pisze:A co przyniosło chrzescijanstwo Rzymowi otoż to ze w roku 330 cesarz Konstantyn Wielki, przeniósł stolicę Cesarstwa Rzymskiego do Konstantynopola Rolling Eyes . A nastepnie było juz tylko gorzej upadek chaos ciemnogród i średniowieze ale dla kk to był całkiem dobry okres bo papieże i religia chrześcijańska wladala światem i w imie miłości do bliźniego i wiary w boga mordowano ludzi
Kolejną sprawę jest to, że czytać nie potrafisz. Porównaj sobie dwa zdania - Europa ma korzenie chrześcijańskie i Europa ma tylko chrześcijańskie korzenie. Daje Ci to coś do myślenia?
Sam piszesz o średniowieczu i zauważasz, że panowało wtedy chrześcijaństwo i miało wielki wpływ (pomijam tutaj twoją ignorancję totalna). Wieki średnie to około 1000 lat. Co wtedy z Europą? Nie istniała? Przeniesiono ją do Ameryki? Wemigrowała przed prześladowaniami religijnymi?