Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post autor: franz » 28 mar 2007, 19:52

bellus pisze:Ja mam jednak wrażenie, że nie potrafisz ich obalić.

Zapewniam cie za potrafie.

bellus pisze:Znasz podstawy religii katolickiej?
Tak, przez cała szkołe podstawa i gimnazjum chodziłem na lekcje religi i zawsze mialem 5 z tego przedmiotu. Mam "zaliczone" tez 4 sakramenty święte ( baptismum, eucharistia, paenitentia i confirmatio a pewnie bedzie i matrimonium :wink: ) a wiec cos nie cos powinnienem wiedziec o religii katolickiej przeciez nie jestem żydolewakiem :lol: .

bellus pisze:A znasz chociaż jakieś podstawowe idee stworzone przez wielkich filozofów?
Odpowiem krótko znam.

bellus pisze:Albo może przybliżyć Ci to, że ojcowie kościoła Święci Augustyn i Tomasz oparli się o dzieła Platona i Arystotelesa.
A czy jako ojcowie kościoła Święci Augustyn i Tomasz nie powinni przypadkiem oprzec sie o Pismo Świete a nie jakies poganskie brednie heretyków i nie wierzacych pogan :wink:

bellus pisze:No tak gdyby nie chrześcijaństwo to w Rzymie wymyślono by maszynę parową, latali by na księżyc juz w 1500 roku.

Nie powiedziałem ze gdyby nie chrześcijaństwo ale gdyby nie sredniowiecze to kto wie, sam przyznasz ze była to epoka w której ludzkos znacznie cofneła sie w rozwoju a i sam kosciół katolicki zwalczał wszelkie idee postępu a ludzi postępowych i wynalazców palił na stosach.
( tak na marginesie to istnieje teoria (smieszna teoria) ze ludzie do dzis nie wyladowali na księzycu a wszystko nakrecona w studiu TV. :wink: )

bellus pisze:Kolejną sprawę jest to, że czytać nie potrafisz.
Teraz to dales popis :roll:

Porównaj sobie dwa zdania: Kolejną sprawę jest to, że czytać nie potrafisz. ---- Kolejną sprawę jest to, że czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Daje Ci to coś do myślenia?

bellus pisze:Sam piszesz o średniowieczu i zauważasz, że panowało wtedy chrześcijaństwo i miało wielki wpływ (pomijam tutaj twoją ignorancję totalna). Wieki średnie to około 1000 lat. Co wtedy z Europą? Nie istniała? Przeniesiono ją do Ameryki? Wemigrowała przed prześladowaniami religijnymi?
To ze w średniowieczu panowało chrześcijaństwo i miało wielki wpływ to nie ma wpływu na rzekome chrzescijanskie korzenie europy bo okres strozytnosci był przed średniowieczem i w kwestii prawa i ustroju blizej nam obecnie do starozytnej Grecji i Rzymu niz do sredniowiecza. Pozatym nalezy pamietac jak panowało...

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”