Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post autor: Chlopaczek » 28 mar 2007, 20:08

bellus pisze:Trochę zbyt wygórowane chyba masz wymagania względem tej "organizacji". Czy zdrowo rozsądkowe jest zaprzeczanie co do chrześcijańskich korzeni Europy? (ciach).
Wybacz ale w dyskusje na temat UE nie mam zamiaru wchodzic bo to zbyt szeroki temat a mi sie po prostu nie chce (mozesz zalozyc ze nie jestem w stanie obalic Twoich punktow albo ze nie posiadam wiedzy na ten temat ale mimo wszystko i tak mi sie nie chce :P)
Nie zamierzam sie klocic takze co do idealnosci UE bo tak jak nic nie jest idealne tak rowniez Wspolnota idealna nie jest.
bellus pisze:A o to Ci chodzi... Myślałem, że coś na temat, że kobiety są dyskryminowane czy coś.
Mozna powiedziec ze kobiety sa dyskryminowane bo srednia ich zarobkow w porownaniu z mezczyznami biorac pod uwage te same stanowiska jest o kilkanascie procent mniejsza.
Dla mnie nie ulega watpliwosci ze w Polsce o wiele lepiej byc mezczyzna niz kobieta.
bellus pisze:Jak to co tutaj napisałeś się ma do wolności przekonań, wolnosci myśli, etc?
Nie przypominam sobie abysmy rozmawiali o Giertychu w kontekscie wolnosci wypowiedzi.Wspomnialem o nim jako o przykladzie osoby przez ktora mamy na zachodzie niezbyt dobra opinie niezbyt dobra prase.
bellus pisze:No tak gdyby nie chrześcijaństwo to w Rzymie wymyślono by maszynę parową, latali by na księżyc juz w 1500 roku
Gdybysmy pozwolili temu calemu chrzescijanstwu realizowac to co sobie zalozyl to ciagle tylko elita potrafilaby czytac oraz pisac a slonce dalej by sie krecilo wokol planety zwanej Ziemia :P

Korzenie to podstawa prawda?Fundamenty Europy oraz naszej cywilizacji siegaja duzo dalej niz 2 tysiace lat temu jak zauwazyl Franz.
Nie dziwie sie ze UE nie ma zamiaru zrobic wpisu o "chrzescijanskich korzeniach Europy" bo po pierwsze zaslugi chrzescijanstwa sa mocno dwuznaczne przegnile i przesiakniete krwia po drugie tak jak sam wspomniales nie tylko chrzescijanstwo odcisnelo pietno na Europie a po trzecie stawialoby to chrzescijan na uprzywilejowanej pozycji wobec innych wyznan (juz slysze te glosy: skoro Europa ma chrzescijanskie korzenie to trzeba zniesc aborcje i tak dalej i tym podobne po prawomyslnej linii chrzescijan i ich wyznania).

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”