LM: AS Roma - Manchester United 04.04.2007

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post autor: maestro » 07 kwie 2007, 17:43

Manumef pisze:Czytanie ze zrozumieniem chyba nie jest Twoją najlepszą stroną. Sam Włoch przyznał, że fani United zostali zranieni nożami. "Przemoc nie powinna mieć miejsca w sporcie" - i kto to zaczął w Rzymie? Anglicy zostali sprowokowani pierwszy raz na ulicach Rzymu, a potem po bramce Taddei. I nerwy im puściły. Według Cappeliego kibice nie sprawiali kłopotów, a o siedział on blisko nich. Może te słowa dla niektórych są mało wiarygodne?
Po kolei... Nie zaprzeczam, że kibice angielscy zostali zranieni nożem, ale zanim kolejny raz zarzucisz mi nieumiejętność czytania za zrozumieniem, to przeczytaj jeszcze raz przytoczony przez Ciebie cytat ----->
Manumef pisze:Cytat:
„Kiedy usłyszałem, że fani United zostali pchnięci nożami i zranieni, czułem się zażenowany i zły. Mam nadzieję, że takie incydenty już więcej się nie powtórzą, ponieważ przemoc nie powinna mieć miejsca w sporcie. Nie widziałem zbyt wielu pijanych kibiców United. Kilku wypiło może zbyt wiele, ale nie sprawiali kłopotów. Podczas meczu siedziałem blisko nich. Szanujemy ich, bo o to przecież chodzi. Nie postrzegamy ich jako wrogów i mamy nadzieję, że oni podzielają nasze stanowisko” - dodaje Capelli.
A teraz zadaj sobie kilka pytań. Co ta wypowiedź ma wspólnego z tym, co się działo na stadionie?? Co ma wspólnego z pseudokibicami, którzy rzucili się na policje?? (bo inaczej tego nie można nazwać IMHO) czy zranienie kibica nożem w mieście może być usprawiedliwieniem dla stadionowych chuliganów?? Jeśli wg Ciebie tak, to nożownicy mogliby mieć na swoje usprawiedliwienie Heysel... Usprawiedliwienie żałosne, śmieszne i tragiczne za razem, nieprawdaż?? Czy usprawiedliwieniem może być też 'bo nerwy im puściły'?? Wtedy wszyscy by się bili, bo każdy znajdzie sobie jakiś powód... Nożownicy powinni być zatrzymani, osądzeni i ukarani, tak samo jak każdy inny pseudokibic- przestępca. Jak dla mnie, to na takie zachowanie nie ma ŻADNEGO usprawiedliwienia. Ja rozumiem i nie wątpię w to, że do Włoch pojechali normalni fani MU- fani, z którymi kibic Romy (również skarbnik) mógł 'posiedzieć', pogadać, zrobić pamiątkowe zdjęcie itd. Ja nie mam nic do takich kibiców... Ale czy sądzisz, że to właśnie tacy fani bili się na stadionie?? Czy atak, widoczny (dla mnie i nie tylko dla mnie) na tych filmikach można nazwać 'niesprawianiem kłopotów'? Tak swoją drogą sądzę, że zanim wszystko się zaczęło, to skarbnik już dawno dał nogę z tego bajzlu. Chyba, że też rzucał... :roll:
Z moim czytaniem za zrozumieniem jest wszystko ok... Ale zauważ, że skarbnik mówi za siebie, ewentualnie za tych kulturalnych kibiców (nigdy za pseudofanów). Wytłuszczony fragment chociażby. Czy aby na pewno kibice nie zachowywali się jak wrogowie?? czy wszyscy się szanowali?? :roll: I tu podział na kibiców, oraz pseudokibiców. Tylko Ci drudzy pchali się do bójki.

Zrozum też, że ja nie bronie kibiców Romy... wróć! nie bronie pseudokibiców Romy. Nie ma dla mnie znaczenia czy chuligan jest Włochem, Anglikiem, ma 15 lat czy 50... Zawsze będzie zagrożeniem dla innych i należy go tępić. Italia dość już się za takich wycierpiała. Dlatego bronię w całej sprawie wyłącznie policji, która być może zapobiegła większej tragedii, która narażała własne życie, by zapobiec tej tragedii.
Pytacie, dlaczego nie pałowali Włochów. Ja mam na ten temat swoją teorię. Policja jest szkolona jak zachowywać się w takich sytuacjach. Z tego co wiem, to zawsze się przede wszystkim 'odseparowuje' przyjezdnych kibiców. Tifosi byli za siatką. Prawdopodobnie rzucali czymś w stronę Anglików, ale gdyby Anglicy nie pchali się do siatki, to zagrożenie byłoby mniejsze... Może ciśnienie by nieco opadło. Być może kibiców MU było łatwiej odciągnąć od tej siatki, może byli bardziej agresywni, można sobie gdybać... Ja wiem jedno, policja nie idzie na stadion z myślę zrobienia komuś krzywdy (w przeciwieństwie do pseudokibica), policja jest przez lata szkolona do takich akcji, bierze w nich udział dosyć często, a w oczach pseudokibica to i tak ona będzie zawsze najgorsza i zawsze wszystkiemu winna :roll: W tłumie, to każdy kozak, a jak przyjdzie co do czego, to nikt nic nie robił, tylko się cały sektor rękoma zasłaniał... :|
Manumef pisze:generalizujmy dalej i posługujmy sie stereotypami.
Jakimi stereotypami?? Stereotypem jest catenaccio :P jak można mówić o stereotypach, kiedy takie zachowanie angielskich fanów jest ciągle 'na czasie'?? Ktoś juz przytaczał Seville, Albanie i kilka innych przykładów. Byc może jest to stereotypem jeśli chodzi o angielskie stadiony, a w Europie sam widzisz ile kłopotów sprawiają... :roll:

IMHO Jeśli będą jakiekolwiek kary, to tylko dla klubów za zachowanie kibiców (zarówno Roma jak i MU mogą dostać po dupie za to) ale ukaranie policji, byłoby dla mnie kompromitacją wymiaru (pseudo)sprawiedliwości ;) To tak jakby ktoś został napadnięty we własnym domu, obronił się, a potem sam został oskarżony o napaść czy pobicie :roll:

A tak juz bez napinek, poczekajmy do wyjaśnienia sprawy. Wesołych Świąt życzę :)

Wróć do „Puchary Europejskie”