Co do mojej wiedzy to przyjmijmy, że jest mała. Ja za to postawie tezę, myślę że dużo bardziej prawdopodobną niż twoja, że swoją wiedzę czerpiesz z filmów.bragiel pisze:Widać, że mało wiesz o świecie przestępczym, w sumie to dobrze.
Jak już słusznie Piwus zauwazył oni sprzedawali mecze a nie maybachy. Pięknie opisany przez Ciebie proceder opłaca się jak się robi przekręty na miliony. Jak miał taki sędzie dorobić miliony? Ile wynosiła stawka ze mecz, że każdy z sędziów ma ponad 2 miliony dolarów? Jakby płacili miliony to chyba lepiej juz było kupić zawodnika za miliony przecież taki zawodnik to w conajmniej kilku meczach by grał.
Mówisz, że 50 tysięcy złotych za mecz jeden. Zastanów się tylko ile takich meczy było, że płacili tyle pieniędzy? 3, 4 w sezonie. Nawet przez kilka lat biegania po boiskach nie uzbierali by tych milionów dolarów...
Nikt nie mówi, że afera jest mała. Tylko zachowajmy zdrowy rozsądek. Tu nikt nie dostawał terenów roponośnych za podyktowanie jednego czy drugiego karnego w meczu.
bragiel pisze:(notaben musiałyby to być jakieś Rolexy ze złota i to w hurtowych ilościach)
Notabene to bez problemu znajdę we Wrocławiu np zegerek za 50 tysięcy złotych. Więc to nie musiały być takie hurtowe ilosci.
W Polsce prokuratura zajmuje konta osób skazanych prawomocnym wyrokiem sądu, tak więc żadna osoba zamieszana w ciemne interesy nie lokuje pieniędzy w Polsce, [...] bo to wszystko przepada po wyoku.
Dość optymistyczne założenie. Raz, że tak nie jest. Trzeba najpierw udowodnić, że majątek pochodzi z przestepstwa. Trudno raczej udowodnić to przy pieniądzach, np. NIe trzeba być wielkim księgowym, by jakaś firma przynosiła więcej pieniędzy niż przynosi. NIe potrzeba tutaj wspominanych przez Ciebie tak egzotycznych krajow, wiesz wogle gdzie to jest?
Dwa nawet jakby tak było, to ma się np żonę. Przy kontach wspólnych na 100 % majątek nie może zostać w całości zabrany.
Jak rozumiesz ucięcie głowy hydrze? Bo abolicja to raczej by przypominała to co robili Kargul z Pawlakiem - zamiana świni w dzika. Wszyscy powiedzą, że już jest dobrze, ale świnia pozostanie świnia.Taka jest prawda i tylko ucięcie głowy hydrze a nie karmienie jej dalej, może cookolwiek zmienić.