Siatkówka

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post autor: Babel » 20 kwie 2007, 19:52

Spieszyłem się na mecz. Spozniłem sie na pierwszego seta i nie zobaczyłem meczu w ogóle :( Nie wiem co się dzieje ale AZS Częstochowa nie tworzy zespołu. Zero walki, zaangażowanie, forma Wiki uleciała bardzo szybko. Nie wiem czemu tez trener forsuje Nowakowskiemu a praktycznie nie daje szans niewiele starszemu Gawryszewskiemu. A różnica w poziomach miedzy nimi jest duuuża, na korzyść Gawryszewskiego. Moim zdaniem on niczym nie ustępuje reprezentantom Możdżonkowi i Perłowskiemu, tyle że nie gra w klubie. I nie domonizowałbym tak jak komentatorzy przestawienia Benka na przyjęcie, bo wyglada na to że ktoś sie pomylił zdecydowanie wcześniej, kiedy to Szczerbaniuk był młody i moglibysmy miec wielkiej klasy skrzydłowego. Mamy średniego środkowego. A te ironicze komentarzy pana Magiery i Iwańczyka sa kompromitujące. Będe bronił trenera Brokkinga, bo chyba tylko pan Iwańczyk wierzy, że Michał Żuk lepiej prezentował by sie na tle bloku Skry. Holender ryzykował bo nie miał wyjścia. Tak trudno to zrozumiec. W rywalizacji libero dzis zdecydowanie lepszy był Ignaczak, świetny Gruszka który w tej chwili jest liderem Skry w ataku.

Jako się rzekło troche plotek transferowych. Ne wiem od czego zacząć... Macerata po fatalnym sezonie chce troche przewietrzyć skład. Na rozegranie przymierzny jest Nikola Grbić, co wiąze się z odejściem obecnego "sypacza" - Giacomo Sinitniego, odejscie z Lube zapowiedział środkowy Andrija Geric. Beda tez pewnie chcieli wzmonic najsłabszy ich element w tym sezonie czyli przyjecie. Z Copry Piacenzy oprócz wyżej wymienionego Grbica odejście zapowiedział Leonel Marshall. O jego usługi ubiegac się będzie pewnie bogata Roma Volley. Copra planuje łatanie dziur poprzez zatrudnianie siatakrzy z Brazylii: rozgrywającego Bruninho (syn trenera Rezende) i skrzydłowy Samuel Fuchs. Wracając do Romy z tamtejszym klubem łaczony jest także Mariusz Wlazły oraz Martin Lebl z Perugii. Była tez mowa o Plamenie Konstantinowie ale ten zapewne zostanie w Rosji. Dochodza tez informacje, że do Włoch powróci Lloy Ball a w Treviso na rozgraniu pojawi się Francuz Pierre Pujol. Kilka włoskich klubów przymierzalo Mateja Kazijskiego ale ten ma jeszcze przez rok wazny intratny kontrakt z Dynamem Moskwa i pewnie tez nie odejdzie. Na playoffy Cimone Modena wzmocnił słynny Nalbert i chyba zanosi się na to, że w następnym sezonie tez bedzie reprezentował ten zespoł. W Rosji panuje moda na polskich siatakrzy. Zagumnemu juz robią miejsce w Neftjanik Bashkortostana Ufa i nie przedłużą umowy z Żekowem. Zainteresowanie jest także na środkowych (Kadziewicz, Grzyb) i atakujących (Wlazły, Szymański) Tych ostatnich widział bym w innej lidze, choć fajnie było by popatrzec jak Szymański niszczy poraz kolejny Rosjan :D Kaperowali także Świderskiego ale ten odmawia. Z innych ciekawszy newsów to Chamuckich ma zastąpić Żygadłe w Kaliningradzie, kilka klubów chce mieć w składzie Igora Omrcena z włoskiego Bre Banca Cuneo. W Rosji oczywiscie będe szły duże pieniądze więc podejrzewam, że inne ciekawe ruchy beda miał miejsce.

Aby zakończyć wątek transferów jeszcze trochę o Polsce i moich pomysłach na zastapienie kilku czołowych zawodników którzy niewątpliwie odejdą.
Rozegranie: Andrej Żekow (wyżej wspomiałem, że nie zostanie już w Rosji) podobnie ma się sytuacja z Petkovicem który w tej chwili nie jest z nikim związany (chodzi o klub :P). O Nico Freriksie nie będe pisał bo chyba jest w tej chwili nie do wyrwania z Roselare, podobnie ma się sytuacja z Simone Tischerem z Friedrischafen. Może Frank Dehne?
Środkowi: Sergiu Stancu - nie mam pojecia czemu nie gra w VB Tours, ale jeśli nie z powodu kontuzji to warto zabiegac o tego zawodnika. Steve Brinkman, Jairo Hooi, Dragan Stankovic i Bułgarzy Gajdarski i Bogdanow to ciekawe kąski, mimo iż trener Stojew juz grozi im że ich nie puści za granice bo przegrywają w finale o mistrzostwo Bułgarii. Choć jestem zdania, że na tej pozycji mamy duzo utalentowanej młodziezy i na nich trzeba stawiac.
Atak: Ja będe sie trzymał Christiana Pampela, bo chyba nie bedzie chciał kolejny raz bronic przed spadkiem druzyny z Padwy. Istnieją tez takie alternatywy jak Jakub Novotny, moze Dejan Bojovic znów stwierdzi, że nie chce grać na przyjęciu, Danaił Miluszew z Cannes czy nie wiem gdzie ostatni grający Brazylijczyk Martins Wallece może Hugo Gaspar czy Tomislav Dokic. Mozna tez postawić np. na spadkowicza z Verony Kubańczyka Ramona Gato, przyjmującym wielkim nie jest ale w ataku pewnie kilku blokujacych by jeszcze powkurzał, mimo wieku.
Przyjecie: Kolejny spadkowicze z Serie A Peter Veres czy łaczony kilkukrotnie ze Skrą Joao Paulo Bravo(o ile mnie pamięc nie myli jest związany z Piacenza kontraktem). Istnieja tez tacy zawodnicy jak Thomas Sammuelvo, Israel Rodriguez czy Toni Kovacevic. Todor Aleksiew został zwolniony z kontraktu w Rosji i pewnie nie bedzie chciał tam zostac.
Libero: Niemiec Thomas Kroger czy Belg Manu Callbert to chyba tez nie głupie pomysły, bo pewnie Francuzi Exiga czy Lemay to na parkiety PLS-u raczej nie zawitaja narazie.
Warto równiez lepiej spenetrować rynek bałkański i turecki, bo przykłady że mozna tam zrobić świetny transfer i nie przepłacac jest dużo. Chocby z Olszyna - Sinan Cen Tanik. Zreszta kilka nazwisk wiecej tez by się odnalazło w mojej głowie. Jak widzicie nie trzeba podbijac pensji innym zawodnikom aby stworzyć solidna ekipe. Wystarczy troche zapału, chęci, wiedzy i otwartej głowy. Wtedy nie trzeba blokowac rozwoju Włazłego i miec pewność że klub wcale nie straci na odejściu tak zanczącego siatkarza.

:D

Wróć do „Inne sporty”