Jako się rzekło troche plotek transferowych. Ne wiem od czego zacząć... Macerata po fatalnym sezonie chce troche przewietrzyć skład. Na rozegranie przymierzny jest Nikola Grbić, co wiąze się z odejściem obecnego "sypacza" - Giacomo Sinitniego, odejscie z Lube zapowiedział środkowy Andrija Geric. Beda tez pewnie chcieli wzmonic najsłabszy ich element w tym sezonie czyli przyjecie. Z Copry Piacenzy oprócz wyżej wymienionego Grbica odejście zapowiedział Leonel Marshall. O jego usługi ubiegac się będzie pewnie bogata Roma Volley. Copra planuje łatanie dziur poprzez zatrudnianie siatakrzy z Brazylii: rozgrywającego Bruninho (syn trenera Rezende) i skrzydłowy Samuel Fuchs. Wracając do Romy z tamtejszym klubem łaczony jest także Mariusz Wlazły oraz Martin Lebl z Perugii. Była tez mowa o Plamenie Konstantinowie ale ten zapewne zostanie w Rosji. Dochodza tez informacje, że do Włoch powróci Lloy Ball a w Treviso na rozgraniu pojawi się Francuz Pierre Pujol. Kilka włoskich klubów przymierzalo Mateja Kazijskiego ale ten ma jeszcze przez rok wazny intratny kontrakt z Dynamem Moskwa i pewnie tez nie odejdzie. Na playoffy Cimone Modena wzmocnił słynny Nalbert i chyba zanosi się na to, że w następnym sezonie tez bedzie reprezentował ten zespoł. W Rosji panuje moda na polskich siatakrzy. Zagumnemu juz robią miejsce w Neftjanik Bashkortostana Ufa i nie przedłużą umowy z Żekowem. Zainteresowanie jest także na środkowych (Kadziewicz, Grzyb) i atakujących (Wlazły, Szymański) Tych ostatnich widział bym w innej lidze, choć fajnie było by popatrzec jak Szymański niszczy poraz kolejny Rosjan
Aby zakończyć wątek transferów jeszcze trochę o Polsce i moich pomysłach na zastapienie kilku czołowych zawodników którzy niewątpliwie odejdą.
Rozegranie: Andrej Żekow (wyżej wspomiałem, że nie zostanie już w Rosji) podobnie ma się sytuacja z Petkovicem który w tej chwili nie jest z nikim związany (chodzi o klub
Środkowi: Sergiu Stancu - nie mam pojecia czemu nie gra w VB Tours, ale jeśli nie z powodu kontuzji to warto zabiegac o tego zawodnika. Steve Brinkman, Jairo Hooi, Dragan Stankovic i Bułgarzy Gajdarski i Bogdanow to ciekawe kąski, mimo iż trener Stojew juz grozi im że ich nie puści za granice bo przegrywają w finale o mistrzostwo Bułgarii. Choć jestem zdania, że na tej pozycji mamy duzo utalentowanej młodziezy i na nich trzeba stawiac.
Atak: Ja będe sie trzymał Christiana Pampela, bo chyba nie bedzie chciał kolejny raz bronic przed spadkiem druzyny z Padwy. Istnieją tez takie alternatywy jak Jakub Novotny, moze Dejan Bojovic znów stwierdzi, że nie chce grać na przyjęciu, Danaił Miluszew z Cannes czy nie wiem gdzie ostatni grający Brazylijczyk Martins Wallece może Hugo Gaspar czy Tomislav Dokic. Mozna tez postawić np. na spadkowicza z Verony Kubańczyka Ramona Gato, przyjmującym wielkim nie jest ale w ataku pewnie kilku blokujacych by jeszcze powkurzał, mimo wieku.
Przyjecie: Kolejny spadkowicze z Serie A Peter Veres czy łaczony kilkukrotnie ze Skrą Joao Paulo Bravo(o ile mnie pamięc nie myli jest związany z Piacenza kontraktem). Istnieja tez tacy zawodnicy jak Thomas Sammuelvo, Israel Rodriguez czy Toni Kovacevic. Todor Aleksiew został zwolniony z kontraktu w Rosji i pewnie nie bedzie chciał tam zostac.
Libero: Niemiec Thomas Kroger czy Belg Manu Callbert to chyba tez nie głupie pomysły, bo pewnie Francuzi Exiga czy Lemay to na parkiety PLS-u raczej nie zawitaja narazie.
Warto równiez lepiej spenetrować rynek bałkański i turecki, bo przykłady że mozna tam zrobić świetny transfer i nie przepłacac jest dużo. Chocby z Olszyna - Sinan Cen Tanik. Zreszta kilka nazwisk wiecej tez by się odnalazło w mojej głowie. Jak widzicie nie trzeba podbijac pensji innym zawodnikom aby stworzyć solidna ekipe. Wystarczy troche zapału, chęci, wiedzy i otwartej głowy. Wtedy nie trzeba blokowac rozwoju Włazłego i miec pewność że klub wcale nie straci na odejściu tak zanczącego siatkarza.