Zgadzam się tylko jesli uczen nie potrafi trafic w klucz to nie posiada umiejetnosci wymaganych aby dostac najwyzsza liczbe punktów. Jesli mamy temat z Chłopów który podałem to opisujemy dane zagadnienie na podstawie danego nam tekstu maksymalnie wyciagajac wszytskie aspekty nastepnie dodajemy jeszcze wszystkie niezbędne informacje z lektury. Jesli wykonamy te czynnosci w pelni i bezblednie to otrzymamy maksymalna liczbe punktów jaka przewiduje klucz. Duga sprawa, ze nie wszyscy potrafia dobrze analizowac tekst albo nie przecztali lektury a wiec aby dostac "maxa" z klucza nalezy posiadac umiejetnosc analizy czytaneg tekst i przelewania tego na papier a takze wiedze w postaci przecztanej lektury.piwus pisze:Jest konkretnie rozpisane, co powinno się znaleść w takiej analizie i nawet osoba pisząca wyłącznie o "Chłopach" i na zadany temat może nie trafić całkowicie w klucz
Sasha pisze:No chyba jednak nie. Matura z polskiego jak by nie było to czytanie ze zrozumieniem i wypracowanie ;/ w dodatku dostajesz porowanie lektór i opis wiersza i gdzie tu jest potrzebna wiedza. Jedziesz linijka po linijce i juz. Ta matura wyłapuje sprytnych. Którzy osiągnał cel poprzez wpisanie jakiegos słowa.
No chyba jednak tak. Jak sam napisałeś "Matura z polskiego jak by nie było to czytanie ze zrozumieniem i wypracowanie ;/" a wiec jesli uwazasz ze w tych kwestiach potrzebne jest a myślenie "matematyczne", racjonalne, logiczne itp to sie mylisz. Poniewz umiejetnosci pisania tekstu wlasnego i czytania ze zrozumieniem ma bardzo niewiele wspolnego z logika i mysleniem matematycznym, jesli nie rozumiez dlaczego to juz twoj problem.
Wyjasnie ci też gdzie tu jest potrzebna wiedza (jest potrzebana i to w ogromnych ilościach). Jesli masz napisać dobre wypracowanie to musisz posiadać wiedze(ogromną) na temat zapisu czyli ortografia interpunkcja gramatyka itp. itd. oprócz tego potrzebna ci jest wiedza w postaci przeczytanych lektur i utworów literackich, przy odpowiedzi na pytania z tekstu też musisz posiadac wiedze np. co to jest apostrofa i inne środki poetyckiego obrazowania a jest ich dosc duzo. Przykałady gdzie jest potrzebana wiedze na polskim mógłbym mnozyć w nieskonczonosc ale po co skoro i tak uznasz, ze wiedza jest ci nie potrzebna.
Nie wiem co ci odpowiedzieć Mentor pewnie by napisał ['] ale ja nie jestem złym człowiekiem a wiec tego nie zrobie. A wiec Po pierwsze uczeń piatkowy powinnien trafiac w klucz bez problemu, bo tego powinni nauczyć go w szkole (jesli dana placówka jest na odpowiedni poziomie) jesli dostaje w szkole piatki i jest dobry to wszelkie umiejetnosci wymagane na mature ma opanowane perfekcyjnie.Sasha pisze:Też sie nie zgodze. Jeżeli uczeń piątkowy nie może sie wgryźć w klucz to co może nie jest dobry. Każdy robi na swoj soposób. Ten uczeń z ambicjami ma inne myslenie dokładne takie a sredniak leci po łebkach. I to samo dostana za przerobienie wiersza bo beda mieli wymienione słowa czy tam te same poruszone kwestie. taka jest prawda.
Jesli maja te same słowa i te same poruszone kwestie to nie sa to uczniowie jeden z ambicjami a drugi srednika tylko bracia Kaczyńscy.