Euroliga

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post autor: Yukasz » 09 maja 2007, 2:52

Ogólnie ze tak powiem to mała kiszka :roll: W finale zagrały dwie drużyny, które przed startem rozgrywek były typowane do grania w finale, a wygrał ten niby największy faworyt :roll: W finale liczyłem że CSKA pokona PAO ale się nie udało. Rosjanie gonili niemal cały mecz i byli bliscy kolejnego sukcesu. Choć w sumie zwycięstwo PAO dla mnie złą opcją też nie jest. Grecy wykorzystali fakt że Final Four rozgrywał się w ich hali i zostali najlepszą drużyną Starego Kontynentu. Sam mecz finałowy w przeciwieństwie do wcześniejszych opierał się na koszykówce ofensywnej a MVP został Dimitris Diamantidis z PAO. Pewnie gdyby nie to że turniej finałowy odbywał się w hali OAKA to CSKA obroniłoby tytuł. Jednak w sumie PAO wygrało zasłużenie po tym co zaprezentowało w Grecji bo w przeciągu całego sezonu jak na oczekiwania to średnio mnie przekonywali. A tak przyszła jak dla mnie za łatwa wygrana w półfinale z TAU a także zasłużone zwycięstwo w finale. Za to Hiszpanie z Kraju Basków po raz kolejny pokazali że brakuje im kopki nad i. Zachwycali przez cały sezon, jak co roku pojechali na Final Four i po raz kolejny nie zdobyli złota tym samym mnie rozczarowując a szczególnie swoją postawą w półfinale. Już nawet pomijam porażkę z meczu o trzecie miejsce bo dla mnie jest ona mało istotna co nie zmienia faktu że była to porażka na własne życzenie po wysoko przegranej ostatniej kwarcie. PAO, CSKA i TAU typowałem do gry w Final Four jako największe pewniaki. A Unicaja okazała się takim czarnym kucykiem który zaskoczył mnie samym awansem, nie mówiąc o tym że zajęli trzecie miejsce pokonując zdecydowanie lepiej radzące sobie w lidze ACB TAU. I to dokonali tego jeszcze grając bez swojej gwiazdy - centra Daniela Santiago a w ćwierćfinale pokonali Barcelonę :o CSKA rozegrała w sumie dobry sezon bo mogli obronić tytuł i za rok też pewnie będą jednym z największych faworytów. Kolejny Final Four prawdopodobnie w Madrycie więc może jakaś hiszpańska drużyna okaże się najlepsza... :P

PÓŁFINAŁY:
CSKA - Unicaja 62 - 50
Panathinaikos - Tau Ceramica 67 - 53

MECZ O TRZECIE MIEJSCE:
Tau Ceramica - Unicaja 74 - 76

FINAŁ:
Panathinaikos - CSKA 93 - 91

Obrazek Obrazek

Najlepszy polski koszykarz dekady Adam Wójcik z Prokomu Trefla Sopot został zaproszony do udziału w Meczu Gwiazd, który odbędzie się w Atenach 30 czerwca.

W spotkaniu organizowanym przez Międzynarodową Federację Koszykówki strefy europejskiej (FIBA-Europe) Gwiazdy Europy grać będą z mistrzem Europy 2005 roku - Grecją. Grecy są też wicemistrzami świata z 2006 r.

Pierwszy w historii europejskiej koszykówki mecz Gwiazdy - mistrz Europy, ma na stałe zagościć w kalendarzu imprez FIBA-Europe i będzie się odbywał zawsze w roku finałów mistrzostw Europy, na parkiecie aktualnego mistrza.
ME w 2007 r. koszykarzy, w których po 10 latach przerwy wystąpi reprezentacja Polski, odbędą się we wrześniu w Hiszpanii.

Wójcik to dla mnie koszykarz niespełniony bo mógł osiągnąć znacznie więcej. Miał być pierwszym Polakiem w NBA a nawet nie podołał w Europie, w sensie jej podbicia. Teraz jest zawodnikiem a w zasadzie powinien być takim który wejdzie na kilka/kilkanaście min z ławki i dzięki swojemu doświadczeniu pokaże coś na parkiecie bo na większą rolę jest już za stary - za wolny i za słaby. I jak ktoś go dostrzegł w Europie to niech sobie pogra w takim prestiżowym meczyku u schyłku jego kariery.

Wróć do „Inne sporty”