Czego obecnie słuchacie?

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post autor: maestro » 13 maja 2007, 19:00

No to widzę, że nie tylko mnie zawiodła nowa płyta Linkin Park. Może nie jest najgorzej, bo kilka piosenek rzeczywiście fajnych. Najbardziej przypadły mi do gustu Bleed it out oraz No More Sorrow ale ogólne wrażenie jest po prostu średnie. Płyta na dobrą sprawę mogłaby się składać z 5 kawałków, a to stanowczo poniżej oczekiwać. Niektóre piosenki można puszczać dzieciom jako kołysanki :P Jak dla mnie zbyt duża i zupełnie niepotrzebna odmiana.
Czekając jednak na nową płytę Linkinów, wsłuchiwałem się (i nadal wsłuchuję) w rytmy grupy Tribal Ink. Właściwie to trafiłem na tą grupę w dziwnych okolicznościach... W necie zaczą krążyć kawałek Refugee (Tribal Ink) pod nazwą What I've Done (Linkinów). IMHO dzieło idealne :P Ba! pod szyldem 'Minutes to Midnight' krążyła również składanka piosenek Tribal Ink oraz Grey Daze (była grupa Chestera). Ta pierwsza wywarła na mnie zajebiście super-świetne wrażenie i ściągnąłem sobie płytkę z 2003 roku Surrounded by Freaks :twisted: Jest to nieco starsze dzieło, jednak dziwie się, że grupa ta nie osiągnęła większego sukcesu, że jest tak mało znana, a jej utwory tak trudno dostępne :P Płytka trafiła do mnie na kilka dni przed Minutes to Midnight i wg. mnie bije najnowsze dzieło LP na głowę (nie besztajcie mnie za to, ale prawda jest taka, że LP zawiedli). Trochę dziwne porównanie, bo płyta TI jest o 4 latka starsza, ale trafiła do mnie dopiero teraz :P Grają trochę na styl LP właśnie (niektóre kawałki, część mniej doświadczonych fanów słuchała nawet ich piosenek myśląc, że to nowa płyta LP :lol: ). W każdym razie Tribal Ink długo jeszcze będzie dokuczać moim sąsiadom :twisted: Jeśli ktoś nie wie o czym mowa, a chciałby się dowiedzieć, to:
Tribal Ink - Tribalistic Cuts
Tribal Ink - To My Face
Tribal Ink - Try to be me
Jeśli ktoś jest zainteresowany całą płytką, to zapraszam na priv- warto :]

Od dłuższego czasu słucham również Masterplanu :] Grupa założona przez dwóch byłych członków legendarnego Helloween :] I to widać :twisted: Grupa wydała 3 płyty: Masterplan (2003), Aeronautics (2005) oraz MK II (2007). Niestety, druga płyta jest nieco słabsza od pierwszej, ale ta z 2003 zatytułowana Masterplan, to cudeńko i nie sposób nagrać coś lepszego :] Genialny wokal Jorna Lande zwala z nóg, a refreny niemal każdego kawałka nucę sobie w drodze na uczelnie :P Nie będę tu wyróżniał żadnego utworu, bo wszystkie są warte uwagi. Głosem Jorna możemy się również delektować na drugiej płycie Aeronautics, która po świetnym Masterplanie nieco zawiodła mnie osobiście. Jorn jednak nie jest już wokalistą Masterplanu :( MK II nagrywał Mike DiMeo. Dzięki niemu Masterplan nie stracił dużo na odejściu Jorna, obaj są świetnymi wokalistami, a MK II trzyma naprawdę wysoki poziom. Jest zdecydowanie lepsza od Aeronautics i niewiele słabsza od Mastarplanu.
W przypadku grupy Masterplanu nie ma bicia na jedną nutę. Są tu kawałki mocniejsze i lżejsze ale bez zbędnego 'cukierkowania'. Polecam zwłaszcza pierwszą płytkę, a jak się spodoba, to i MK II Was nie zawiedzie :] Próbka możliwości:
Masterplan - Kind Hearted Light (Masterplan)
Masterplan - Back for My Life (Aerunautics)
Masterplan - Lost and Gone (MK II)

Do tego jeszcze trochę Edguy'a, no i właśnie tego obecnie słucham :twisted:

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”