Kara śmierci

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 20 maja 2007, 10:21

Chlopaczek pisze:Moze rozszerzymy to na wszystkie przestepstwa (bo niby dlaczego tylko za morderstwa?) - ktos zgwalci nam zone/dziewczyne to my mozemy zrobic to samo z jego zona/dziewczyna ktos okradnie nam mieszkanie to i my mozemy mu cos takiego zrobic i tak dalej i tak dalej.Moze by powolac specjalna policje odwetowa ktora robilaby to za nas wtedy nasza zadza zemsty zostaje zaspokojona a my sami mamy czyste rece?To by prawdopodobnie doprowadzilo do zwiekszenia liczby przestepstw (dwukrotnie zakladajac 100% skutecznosc policji odwetowej) a przeciez nie o to nam chodzi.
Nie twierdzę, że powinno tak być. Ba jestem daleki od tego rodzaju stwierdzenia. Wprowadziło by to anarchię, a tego jako konserwatysta w żadnym stopniu nie popieram. Władztwo państwa jest pożyteczne i potrzebne - po to państwo powstało (a przynajmniej był to jeden z powodów powstania).
Z tym co mnie cytujesz chodziło mi bardziej o to, że w pełni rozumiem osoby - krewnych, znajomych, etc których się widuje w przypadku zatrzymać morderców, którzy krzyczą "śmierć za śmierć". W mojej ocenie jest to reakcja jak najbardziej ludzka i naturalna. Bo to tak jest jak się nad karą śmierci teoretyzuje, inaczej zapewne jest (odpukać mnie to nie dotknęło osobiście) jak zabiją Ci matkę, ojca, brata, etc.
Stwierdzenie iz kara smierci jest norma w cywilizowanych spoleczenstwach bardzo mi sie nie podoba.Miara cywilizowanego spoleczenstwa (dla mnie) powinno byc nie uciekanie sie do zabijania innych.
OK. Pomyśl nad dalszą częścią tego co napisał Skorpss. Bo ja odnoszę podobne wrażenie, że morderca to już nie jest odszczepieniec niebezpieczny dla społeczeństwa tylko ciekawy obiekt do badań socjologicznych, psychologicznych, etc. Nie uważasz, że w rozwoju cywilizacji zachodnich coś tutaj poszło nie tak?
Naznaczanie osob ktore popelnily przestepstow na tle pedofilskim nie podoba mi sie natomiast bardzo ale to bardzo.Doskonale zdajesz sobie sprawe ze oznaczenie takich osob a potem wypuszczenie ich do ludzi doprowadzi w blizszej lub dalszej perspektywie do ich smierci.Nawet jezeli ktos nie sprzeda im kosy gdzies w bramie - nie mowiac o oznaczeniu i wtraceniu do wiezienia wiadomo jak tam traktuje sie pedofili - to pod wplywem ciaglych szykan sami sie w koncu zlamia (tacy ludzie sa zazwyczaj jednostkami slabymi - miedzy innymi dlatego wybieraja dzieci) i zabija (lub popelnia kolejne przestepstwo).
Zdaję sobie sprawę, ale oni też powinni zdawać sobie sprawę że jak zaatakują kogoś słabego to prędzej czy później silne państwo ich dopadnie. Mówisz w pełni logicznie - to będzie kwestia czasu, ale jakoś trudno mi w mojej psychice odnaleźć współczucie dla pedofilii (mówię tutaj o takich skrajnych przypadkach, jak gwałt na dziecku, etc).
Chlopaczek pisze:
Do reszty wypowiedzi Twoich oraz reszty userow sie nie odniose bo bym musial siedziec tutaj do rana.
Ja dzisiaj już się chyba do niczego nie odniosę. Zabieram się za naukę do kolokwium. Jutro tutaj coś może napiszę.
Chlopaczek pisze:Poprawcie w ankiecie to "z pod".
Ech, znowu coś źle. Następnym razem nie robię ankiety... Nie da się zmienić - znaczy da się, ale to musi mod zrobić.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”