bellus pisze:Iran to kraj o ustroju demokratycznym
Czy demokratycznym- nie wydajemi sie. To jest kraj gdzie glownym prawem jest koran i jesli zlamiesz koran to demokracja (czyli niezawisle sady, prawa czlowieka itp.) cie juz nie dotyczy. Takze ostroznie z ta demokracja.
bellus pisze:Jest bodaj jedynym krajem regionu, który nie marnotrawi pieniędzy ze sprzedaży ropy naftowej na pałace i wielkie fontanny na środku pustyni, tylko realnie inwestuje w rozwój przemysłu.
No wydaja horendalne pieniadze na zbrojenia ale miliony ludzi gloduje i praktycznie nie ma za co zyc. Zeby mnie ktos zle nie zrozumial oczywiscie rozwoj swoich mozliwosci militarnych powinien byc istotnym aspektem polityki kazdego panstwa szczegolnie jesli to panstwo jest polozone w tak niespokojnym regionie ja Iran ale trzeba zachowac pewne proporcje i znac swoje mozliwosci. Bo Iran z takim podejsciem swoich politykow to coraz wyrazniej zbliza sie do tego co obecnie jest w Korei Polnocnej a to napewno nie jest strategia sluszna.
Tu sie zgadzam z tym ze tak jak pisale wyzej trzeba zachowac pewne proporcje a Iran tego nie robi.bellus pisze:To, że jakiś kraj posiada bombę (czy też będzie posiadał) też świadczy o potencjale kraju, nikt w regionie - odliczając Izrael nie ma takich możliwości technicznych.
bellus pisze:Skoro Iran jest taki słaby to czemu wojska koalicji jeszcze nie zdecydowały się na atak? Wg teorii, że jest słaby to walka nie powinna zbyt długo potrwać
Wedlug mnie kazdy boi sie powtorzenia sytuacji z Iraku- to znaczy szybkiego zwyciestwa (a takie by pewnie bylo bo tak z reguly jest-totalitaryzmy szybko upadaja, a upodlanie ludzie nie maja wielkiego zapalu do obrony ustroju ktory dziala na ich nirkorzysc) a ptem niemozliwosci ustabilizowania sytuacji przez dzialalnosc roznych bojowek terorystycznych (a takie by napewno zaczely wtedy dzialac).
Ten przyklad pokazuje jedna z wielu wad demokracji- mianowicie mozliwosc dojscia do wladzy takiego fanatyka jak Ahmadineżad. Bo w sumie taki Lukaszenko i Putin tez zostali wybrani w demokratycznych wyborach a z ideami demokratycznymi nie maja absolutnie nic wspolnego.bellus pisze:Mahmud Ahmadineżad to demokratycznie wybrany przywódca tego kraju