Bramkarz Legii Warszawa Łukasz Fabiański został wczoraj wieczorem zawodnikiem Arsenal FC.
Po trwających ponad dwa tygodnie rozmowach przedstawiciele Arsenalu i Legii osiągnęli porozumienie, co pozwoliło na parafowanie umowy transferu definitywnego.
Kwota transferu pozostaje tajemnicą handlową obu klubów, ale - jak poinformowała Legia - Łukasz Fabiański jest od tej chwili najdroższym piłkarzem, jakiego kiedykolwiek wytransferowano z polskiego klubu. Do tej pory rekord należał do Macieja Żurawskiego, który odszedł z Wisły do Celtiku za kwotę 2 mln funtów (ok. 12 mln złotych). Tego lata najdroższy transfer dotyczył Jakuba Błaszczykowskiego. Został kupiony z Wisły przez Borussię Dortmund za 2,8 mln euro (ok. 10,6 mln złotych).
Dzisiejsze spotkanie Legii Warszawa przeciwko Zagłębiu Lubin będzie tym samym pożegnalnym występem Fabiańskiego przed warszawską publicznością.
- Jesteśmy zadowoleni z pozyskania Łukasza. To bardzo dobry, młody bramkarz, który będzie poważnym wzmocnieniem naszej kadry - skomentował transfer menedżer Arsenalu Arsène Wenger. - Fabiański prezentował równą, wysoką formę w Legii w ostatnich sezonach i zasłużenie otrzymał miejsce w polskiej reprezentacji na zeszłoroczne finały mistrzostw świata.
- Bardzo się cieszę z przejścia do Arsenalu - powiedział Fabiański. - To wielki klub z wieloma piłkarzami klasy światowej. Nie mogę się już doczekać spotkania z nowymi kolegami. Arsenal jest jednym z największych i najlepszych klubów w Europie i mam nadzieję, że będę miał swój udział w jego przyszłych sukcesach.
Fabiański dołączy do swego nowego klubu na początku lipca wraz z rozpoczęciem przygotowań do sezonu 2007/08.
Ja tylko powiem od siebie, że Legia jednak potrafi promować bramkarzy