Koszykówka w Polsce

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post autor: Yukasz » 01 cze 2007, 18:03

Jakoś nikt nie chce tego zrobić za mnie :maruda: I to ja muszę napisać że Puzzle najlepsze w Polsce są, najlepsze w Polsce są :płacze:

Prokom Trefl Sopot - BOT Turów Zgorzelec 4:1

Prokom - BOT 78 : 77 (16:20, 16:12, 19:23, 17:13, 10:9)
Prokom - BOT 80 : 70 (32:19, 14:17, 12:17, 22:17)
BOT - Prokom 66 : 69 (21:15, 17:20, 9:17, 19:17)
BOT - Prokom 86 : 71 (26:15, 23:16, 18:16, 19:24)
Prokom - BOT 68 : 55 (14:12, 14:13, 20:17, 20:13)

Sam finał mógł nieco zawieść gdyby pamiętać mecze między Prokomem i Anwilem gdzie ostatecznie Prokom wygrał 4:3. Ale jakby tego nie pamiętać to można powiedzieć że finał aż taki słaby nie był a wynik 4:1 nieco zakłamuje to co się działo na parkiecie. W pierwszym meczu Drobnjak w ostatniej sekundzie nie wykorzystał dwóch rzutów wolnych a mógł dać gościom zwycięstwo. Drugi mecz a szczególnie pierwsza kwarta to dominacja Prokomu któremu zmęczone gwiazdy gospodarzy nie potrafiły się przeciwstawić. Mecz trzeci podobnie jak pierwszy był do wygrania przez Turów ale jakaś dziwna niemoc wkradła się w ich poczynania i w efekcie znowu wygrał Prokom. Kolejnych meczów już nie oglądałem ale czwarty nie był do końca poważnie potraktowany przez graczy z Sopotu i Turów odniósł w nim bardzo łatwe zwycięstwo. Ostatni wczorajszy mecz był wyrównany przez pierwsze trzy kwarty ale w ostatniej Prokom świadomy szansy jakiej nie może zaprzepaścić nie pozostawił już złudzeń kto jest lepszy.

Prokom zdobył czwarty tytuł z rzędu MVP finałów został wybrany Donatas Slanina a ja wyróżniłbym jeszcze Besoka, Dalmau i Dylewicza, no może troszeczkę Andersena.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A kolejny sezon zapowiada sie jeszcze ciekawiej. Turów po pozyskaniu nowego sponsora - Polskie Sieci Elektroenergetyczne ma mieć ponoć budżet trzy razy większy niż w tym sezonie kiedy to miał z kolei budżet cztery razy mniejszy od Prokomu. W Turowie zostaje tata ogromnego tegorocznego sukcesu - trener Filipovski i powinien zostawić trzon składu co na pewno łatwe nie będzie. Oferty przedłużenia umów dostali już: Dragisa Drobnjak, Anders Rodriguez i Thomas Kelati :spoko: W finale zawiódł Witka ale może pod okiem swojego trenera w następnym sezonie będzie jeszcze lepszy, o ile zostanie. Podobno ma też zostać Roszyk a odejść Koszarek. Z kolei w Prokomie Krauze obiecuje kontynuować realizację swojego planu czyli z roku na rok zajmować wyższą pozycję w Eurolidze. Prezes Prokomu zapowiada wzmocnienia ale wątpię aby miał też na myśli pozyskanie nowego szkoleniowca i podziękowanie EuGUGENIUSZOWI Kijkowi Kijewskiemu który przecież obronił tytuł, w sumie to wielkiej rzeczy jak dla mnie nie dokonał :wink: No ale zobaczymy czy Prokomowi na kolejny sezon uda się ściągnąć naprawdę dobrych koszykarzy bo ci z kolei do gry w Polsce jakoś się nie śpieszą i wolą nie grać w Eurolidze ale za to w silniejszej i bardziej znanej od naszej lidze. Nie wiadomo czy w Prokomie zostanie Dylewicz który chce spędzać na parkiecie znacznie więcej minut niż miało to miejsce dotychczas kiedy to nieraz zapominał o nim Kijek :roll: Mówi się że do Śląska do Urlepa może odejść z roku na rok słabszy Wójcik ale zobaczymy co z tego wyniknie. We Wrocławiu też powinni zbudować silniejszy zespół niż tegoroczny. No i jest jeszcze Anwil w którym pozostaje trener Pipan i z pewnością Anwil na tym skorzysta bo trener nie będzie musiał budować zespołu w trakcie sezonu jak to miało miejsce w obecnym. Może jakaś inna drużyna włączy się do walki o medale ale znowu największym faworytem z pewnością będzie Prokom Trefl :maruda: Mówi się trudno i żyje się dalej :P
Ostatnio zmieniony 02 cze 2007, 1:23 przez Yukasz, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Inne sporty”