Moze dlatego, ze to Barcelona w zeszlym sezonie rozgrywki zakończyła w finale Ligi Mistrzów (Arsenal również radzi sobie nielepiej), a w tym miała Klubowe Mistrzostwa Świata czy Superpuchar Europy?Zaawsze mnie zastanawialo (zawsze=w tym sezonie zawsze) o co chodzi z tym placzem kibicow Barcelony nad mundialem.[ Hmm, no wiec czy mi cos umknelo, czy Ronaldinho sam gral na tych mistrzostwach? Z tego co mi wiadomo, to grali tam czolowi pilkarze swiata, a jakos tylko przy Ronaldinho jest caly czas tekst o przemeczeniu mundialem. Kaka tez gral na mundialu. Pirlo gral, C.Ronaldo gral, Drogba gral i wielu wielu innych, ktorzy w tym sezonie ligowym graja na pewno nie gorzej niz w poprzednim. I nikt nie placze, ze wszystkiemu winien jest mundial. Nikt oprocz kibicow Barcelony. Czy to nie dziwne?
Ale w taktyce Rijkaarda jednym z najważniejszych punktów o ile nie najważniejszym jest napastnik. I prawda jest taka, że od Eto'o nie oczekujemy tylko zdobywania goli ale również robienia miejsca na środku naszym skrzydłowym czy cofania sie po pilke co ulatwia rozgrywanie jej naszym pomocnikom. Zarówno Gudjohsen jak i Saviola to kompletnie inn y styl gry.A co do kontuzji to tez slabe tlumaczenie. Eto'o nie gral pol sezonu, ale jak wrocil to prezentuje sie... srednio? Jeden na 3 dobre wystepy i to z przeciwnikami z ogona tabeli raczej chluby mu nie przynosza. Marnowanie po kilka setek w meczu tez.
A to Barcelona już nie walczy o mistrza?Zreszta kontuzje trapily tez Chelsea (i to o wiele wieksze niz Barce) a jakos walczyli o mistrza prawie do konca. W poprzednim sezonie w Madrycie tez co chwila ktos niedomagal.
Raz się wyrwało Deco, ale o ile pamiętam to miała być WALKA o 6 pucharów, a nie ich natychmiastowe zdobycie. Ja powtórzę, że tak realnie to liczyłem na trzy- LM/La Liga, KMŚ, Superpuchar Hiszpanii/Superpuchar Europy. Wciąż mogą wykonać 2/3 planu.A poza tym jezeli nieobecnosc 2 zawodnikow powoduje, ze zamist 6 pucharow, ktore mieliscie zdobyc,
Skoro znalazłeś ich winę to znajdź też rozwiązanie problemu. Moim zdaniem jedyny błąd jaki zarząd popełnił w lato to puszczenie zarówno Van Bommela jak i Gabriego. No bo po co zmieniać w drużynie, która zdobyła ligę z przewagą 12 pkt i wygrała LM? Co Ty byś w niej zmienił w lato? Weźmy na przykład takiego Marqueza. Grał w zeszłym sezonie świetnie. A w tym? Kto mógł przewidzieć, że po Mundialu, w którym grał na wszystkich pozycjach bardzo dobrze zacznie tak grać?jest poki co 1, to wina lezy po stronie odpowiedzialnych za transfery.
Ja uważam odwrotnie, że zawodnika, który będzie pełnił rolę Messiego w Barcy znaleźć można, natomiast pełnoprawnego zastępcy dla Kameruńczyka jakoś nie widzę. Tzn piłkarza o jego umiejętnościach i grającego w jego stylu.Wiadomo, ze ciezko znalezc zawodnika porownywalnego do Messiego (z Eto'o to juz inna sprawa), ale kontuzje sa wliczone w ryzyko prowadzenia kazdej druzyny i trzeba umiec jakos rownowazyc brak nawet kluczowych pilkarzy.
Najsłabszy Real w historii?Poza tym fakt, ze do ostatniej kolejki bijecie sie o mistrza z "najslabszym w historii Realem" jest wina mundialu i kontuzji? Litosci.
Mecz z Sevillą w Superpucharze Europy początek sezonu, może lekceważenie, w KMŚ zapewne zlekceważenie rywala, co do Getafe mam swoją teorię, ale wolałbym w nią nie wierzyć więc powiedzmy, że lekceważenie i myślenie tylko o lidze, Liverpool błąd Valdesa, Gran Derby to Gran Derby w zeszłym roku na CN też był remis. To chyba są wszystkie mecze kluczowe, o stawkę w tym sezonie. No jeszcze mecz z Werderem w którym mieliśmy nóż na gardle, ale nie gralismy 'wspaniale'. Bilans więc rzeczywiście niezbyt fajny, ale z reguły decydowało wg mnie lekceważenie rywala oraz indywidualne błędy. To chyba nie jest wina ludzi odpowiadajacych za transfery?Poza tym jezeli juz tak wszystko umiesz wytlumaczyc i rozlozyc na czynniki pierwsze to powiedz jeszcze co bylo przyczyna 'wspanialych" wynikow Barcelony w meczach prestizowych, z silnym rywalem, "o stawke"? Tez mundial?
Nie czytałeś całej dyskusji więc pominąłeś też inną rzecz, którą podawałem jako powód. Wg mnie bardzo istotną. Bo wiadomo, że nie tylko mundial o tym zdecydował. Klik
Może i w Marcy a nie w La Vanguardii, ale wątpię żeby przekrecali jego słowa. 2 piłkarzy do pierwszego składu (lewy obrońca, DM!), 3 na ławkę (napastnik, skrzydłowy, bramkarz) oraz zapewne gracze z Barcy B i będzie OK.