Zakaz palenia

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post autor: maestro » 06 cze 2007, 0:21

fieldy pisze:jesli chodzi o dekoncentracje - jestesmy homo sapiens i każdy powinien sobie zdawać sprawę, z tego czy ten papieros za kółkiem przeszkadza, czy nie - To osoba która prowadzi powinna decydowac o tym, czy sobie zapali, czy nie - a nie ustawa.
Nie zgadzam się z tym. Nigdy nie paliłem prowadząc samochód więc nie wiem w jakim stopniu absorbuje to uwagę kierowcy. Myślę, że na pewno nie pomaga ale mówisz, że kierowca powinien decydować sam. Ok- ktoś sobie pomyśli- "ja sobie zapale, jestem zajebistym kierowcą i mi to nie przeszkadza prowadzić." idąc dalej- ktoś sobie pomyśli- "a tam, wypiję piwo, przecież się jednym piwem nie nawalę, bez różnicy. Zadzwonie sobie też do kolegi przez komórke, ja potrafię rozmawiać i prowadzić :jupi: " Nie sądzisz, że takie 'niech każdy sam sobie zdecyduje' jest złudne?? Przecież bardzo często tacy właśnie ludzie powodują wypadki. A jakby nie patrzeć, znów jest to stwarzanie zagrożenia nie tylko sobie, ale także innym uczestnikom ruchu. Nie odnoszę się tu tylko do palenia za kółkiem, bo nie wiem jak bardzo to dekoncentruje. Nie zgadzam się jednie, że kierowca powinien o takich rzeczach (jak palenie za kółkiem, rozmowa przez kom itp) decydować sam, bo ludzie bardzo często przeceniają swoje możliwości i podejmują złe, fatalne w skutkach decyzje :>

Wróć do „Hyde Park”