Podbijam
Jak się wam podobają transfery...
PZU ma Szymańskiego i Andre, został Zagumny i już teraz mają wielką siłę ognia, na pewno Olsztyn (narazie chyba jedyny) podjął rękawicę rzuconą przez Skrę, a była to taka rękawica jak z Facetów w rajtuzach. Podoba mi się pomysł z drugim rozgrywającym w wieku mniej niż 20 lat. Obojętnie, kto to będzie to ogra się przy Zagumnym i może zmieni trochę w hierarchii rozgrywających w Polsce.
Mostostal dobry poziom rozegrania i atakującego ogranego w Europie, patrząc na suche statystki w A2 zdobywał średnio nieco ponad 5 punktów na set więc dość dobrze. Może Babel nam coś powie o Novotnym... Ja tam wierzę, że to dobry transfer - może analogia do Haikinnena - też wywalczył awans z A2 i przyszedł do Polski. Było by fajnie mieć kolejnego dobrego gracza w PLS.
Myślałem, że będzie mi dane napisać o jakiś spektakularnych transferach JSW, a można jak na razie pisać tylko o ich osłabieniach: Szymański, Pliński, Kadziewicz, Tottolo, Bednaruk. Jedynym, którego zastąpią jest Tottolo, ale nawet najlepszy trener nie załata Pryglem dziury po Szymańskim. Ivanov też mimo świetnej końcówki sezonu nie przekonuje mnie w ataku. Szczerze to chyba już wolałbym zamiast Prygla Australijczka na atak dać i tam niech na zmianę z Kamińskim gra.
Częstochowa sprowadziła Janeczka (świetny zawodnik, chociaż mam do niego żal, że jak widziałem go na żywo to jego skończone ataki mogę policzyć używając jednej ręki) - talent już ograny trochę, dwóch zawodników młodych z Legii Warszawa. Czyli ogólnie młodzi i zdolni, nadzieje na przyszłość. Janeczek jest, jest Patucha - dwóch atakujących. Tylko co z amerykanami. No właśnie, chyba jednak zostaną... Przynajmniej takie, rzeczy można na forach wyczytać. Pożyjemy zobaczymy. Już nawet kibice z Częstochowy znani ze swojej dumy, mówią o tym, że jak zrobią dobry transfer to i tak będą walczyć o 3 miejsce.
Pojawiła się informacja, że Olsztyn jest zainteresowany wykupieniem kontraktu Gierczyńskiego. To byłby gwóźdź do trumny dla klubu z pod Jasnej Góry. A dla kibiców z Olsztyna kolejny kamyk do mistrzostwa...
Politechnika kupiła młodego (20 lat) atakującego z II ligi - czyli de facto z trzeciej. Rafał Buszek - ponoć wieli talent, jeśli to prawda to trafił do najlepszego trenera w Polsce, no może jeszcze Felczak. Poza tym cisza, cisza i chyba to Politechnika będzie czerwoną latarnią ligi.
Chemik i Płomień bez wzmocnień jak na razie. Jadar z szumnych zapowiedzi został z ręką w nocniku. No, ale może rzeczywiście Luks kogoś na Uniwersjadzie wypatrzy i ściągnie. Może ten ktoś będzie lepszy niż Soonias - chociaż ja myślę, że Soonias talent miał.
No to, może ktoś coś powie poza mną w tym temacie.