Ruud to nadal genialny napastnik. Był takim w momencie odejścia z United, był takim w zakończonym sezonie w Realu i podejrzewam, że będzie takim także w nadchodzącym. Póki co jedynym sezonem, który można mu było zapisać na minus był sezon 2005/2006 ale wtedy praktycznie wcale nie grał.
Co do samego odejścia. Ferguson jest świetnym fachowcem, czego dał dowód chociażby w tym sezonie. Jest też jednak i trochę despotyczny i nienawidzi wszelkich przejawów niesubordynacji. Zapłacił za to Beckham, zapłacił za to Keane, zapłacił za to Staam, zapłacił i Ruud. Mało który trener by zdecydował się na wyrzucenie za takie z pozoru niegroźne wybryki jakie miały miejsce przy bądź co bądź gwiazdach i filarach United ale nie Ferguson. Myślę, że u Szkota Cassano nie wytrzymałby nawet miesiąca. A Ruud mimo, że jest wielki, nie miał prawa tak się zachować(obraził się kiedy dowiedział się, że nie ma go w kadrze na Charlton i opuścił kompleks). Jeśli w przyszłości postąpi tak inna z gwiazd też jestem pewny, że nie będzie taryfy ulgowej. W MU nikt nie ma specjalnych praw.
Byłem niesamowicie wściekły za sprzedaż Holendra, który zagrał raptem na OT kilka sezonów a już stał się jedną z legend klubu. Jak pokazał jednak ten sezon wyszło to i na dobre MU i Ruudowi. Nie będę przypominał głosów kibiców Realu, którzy zwymyślali zarząd i kręcili nosami na ten transfer ale prawda jest bezlitosna bo gdyby nie ten tak niechciany na początku Van Nistelrooy,Real mistrzostwa by nie zdobył.
Chodzą plotki, że Smith trafi do Newcastle. To chyba najlepsza opcja dla Alana. W Newcastle powstaje niezła paka. Już kupili Vidukę i Bartona, Big Sam został trenerem. Chyba wreszcie włączą się w walkę o puchary.
Co do napadziorów to ja też podziękuję za Nugenta. Bent mógłby być ale za jakąś rozsądną kasę (do 10 mln funtów)a nie 16 mln funtów, które podobno ma wyłożyć Tottenham. Przepraszam bardzo ale tyle to w zasadzie kosztował Barcę Henry....
Prawo do kontraktu Quagliarelli trafiło do Udinese, które nie zamierza pozbywać się Włocha. I może to i dobrze. Niech potwierdzi swoje umiejętności w przyszłym sezonie. Sampdoria nieźle przefrajerzyła tu sprawę. Choć pojawiają się plotki jakoby miał trafić do Turynu. Niech tam idzie, odczepią się od Huntera
Bent też w zasadzie odpada, McCarthy jak juz trafi do jakiegoś potentata to będzie to raczej Chelsea. Ciekawe co wymysli nasz zarząd. Na moje liście podobnie jak u Crisa7 na pierwszym miejscu od jakiegoś czasu jest Huntelaar. Kto wie, może to w niego celuje Fergie. Ostatnio przycichło o Holendrze ale ponoć ma wakacje więc podejrzewam, ze spekulacje odżyją po jego powrocie.
A co do dzieciaków. To ja sobie życzę żeby MU dalej inwestował grubą kasę w talenty jak to zrobił chociażby w przypadku Ferdinanda, Rooneya i Ronaldo i żeby owoce tego wyglądały tak jak w zakończonym sezonie. Dużo bardziej podoba mi się perspektywa wydawania kasy na takie talenty jak Nani i Anderson niż na takich piłkarzy jak chociażby Shevchenko. Ryzyko, że się nie przystosują jest w obu przypadkach a w razie aklimatyzacji wolę mieć w składzie młodego, głodnego sukcesów Andersona niż Shevę, który już nie ma takiej motywacji.