Ble Ble Ble Chłopie ty chyba wogóle nie znasz włoskiego? Otóż mylisz się, Prade wcale nie powiedział że oferta Barcelony wynosi 18mln euro tylko że wciąż takiej sumy za Chivu oczekuje Roma i o której mówiło się już dawno temu.Po powrocie z Barcelony Prade powiedzial ze oferta Barcy wynoszaca 18 mln euro jest zadowalajaca. Roma ma teraz 24-48 godz na podjecie decyzji a nastepnie kluby spotkaja sie pod koniec tygodnia. Wiec praktycznie jesli Chivu sie zgodzi na oferte Barcy to powedruje do Katalonii.
Prade powiedział także że nie na razie nie ujawni ile zaoferowała mu Barcelona ale spekuluje się że jest to suma ok.14-15mln euro w dwóch ratach.
Natomiast Inter nie złożył jeszcze żadnej oficjalnej oferty ale niebawem to uczyni i będzie to suma równa 15mln euro.
Poza tym sam Chivu wielokrotnie podkreślał że woli grać w Interze niż w Barcelonie i sądze że działacze Romy z panią Sensi na czele powinni to uszanować i nie robić problemów z transferem rumuna do Mediolanu.
Nie rozumiem także argumentacji niektórych kibiców Romy, którzy piszą że lepiej niech Chivu odejdzie za granicę żeby nie wzmacniać lokalnego rywala- w tym przypadku Interu.Ja pomimo że jestem kibicem Milanu to wolę by Chivu przeszedło do Interu bo zależy mi by Serie A była coraz silniejsza i na pewno nie chce żeby kolejny już świetny zawodnik uciekał za granicę.
Jeśli Rome nie stać na utrzymanie Chivu to przynajmniej nie powinna robić problemów z jego transferem do Mediolanu i wbrew jego woli upychać go do Hiszpanii w imię jakiejś chorej ambicji czy zazdrości.Prawda jest też taka że Inter nie jest jakimś waszym wielkim konkurentem do tytuły, gdyż Roma jest po prostu za słaba żeby nawiązać z nim walkę o Scudetto, a wasza polityka transferowa tylko to potwierdza.Gdyby naprawdę zależało wam na walce o najwyższe cele to wasz zarząd nie sprzedawałby jednego ze swoich filarów jakim jest Chivu(zresztą nie wiadomo czy przy okazji negocjacji w sprawie Chivu, Barca nie podkupi wam jeszcze i de Rossiego) tylko dokonywałby kolejnych wzmocnień a nie ograniczał się do wykupywania 2połówek kart paru swoich piłkarzy.
W tym roku serie A będzie dużo silniejsza, wraca Juve, Milan i Fiora nie będą miały punktów ujemnych i w tej sytuacji szczytem marzeń Romy będzie zapewne 4miejsce i walke o nie z Fiorentiną czy Lazio.
Niestety dla was dopóki rodzina Sensich nie sprzeda klubu i nie zainwestuje w Romę jakiś sponsor z prawdziwego zdarzenia to możecie pożegnać się z walką o Scudetto i przezwyczaić do sytuacji że co roku w lato opuszczać was będą najlepsi zawodnicy.
Co do Chivu to mam nadzieje że wyląduję zgodnie ze swoją wolą w Interze i zycze mu tego z całego serca.