FIFA U-20 World Cup

wania89
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post autor: wania89 » 30 cze 2007, 16:52

Powiem tak - obaj macie rację:) Ale MLSoccer, popatrz na skład Polaków z tamtych mistrzostw europu (z 2006r.), on się będzie znacznie różnił od tego, co mamy teraz, mogę się mylić w niektórych przypadkach, ale na tamtych ME nie było z podstawowego składu - jaki najprawdopodobniej wybiegnie z brazylią - 6-ściu graczy, a więc kolejno: Białkowskiego (chyba jedna z największych gwiazd polskich na tym turnieju), Starosty (wielka niewiadoma, ale spodziewam się po nim dobrej gry, w końcu wychowanek dobrego, angielskiego klubu), Dancha, Krychowiaka (podobno wielki talent), Cywki (na pewno wielki talent), Małeckiego (też super dynamiczny zawodnik, co do tego nie mam wątpliwości, bo widziałem go na żywo), liczyć też trzeba na to, że Król zrobił ogromne postępy w Realu, a Fojut w Boltonie - Janczyk to już uznana firma w młodzikach - więc nie dość, że od tamtego turnieju zostało wymienione pół podstawowej drużyny, to rezerwa również została całkowicie przetrzebiona:) Zgodzę się, że Brazylijczycy biją nas na głowę, lecz nie tylko nas, bo również w tej kategorii wiekowej prawie wszystkie drużyny świata:) Wracając jeszcze do pamiętnych mistrzostw europy to nie wiem czy miałeś okazje je oglądać? Zaczęło się od porażki z Austrią bodajże, widać było stremowanie, zresztą tak samo jak w 3 meczu, z czechami, nie wytrzymali po prostu presji meczu o wielką stawkę. Jednak mam w pamięci mecz z Belgią (jeśli nie widziałeś tego meczu, wpisz na youtube janczyk, powinny wyskoczyć jego hattrick), Polska zagrała rewelacyjnie i po tym meczu zacząłem wierzyć trochę w Polską młodzież;] Co do całej młodzieżowej piłki w Polsce to najważniejszym problemem nie jest ogólnie infrastruktura jako całość, bo mamy takie ośrodki jak Lechia, Amica, Legia itd. Brakuje natomiast dobrego szkolenia w małych klubach, wzorem tutaj powinna być moja Sandecja Nowy Sącz, która pomimo problemów finansowych i tego, iż jest klubem III ligowym ma szkolenie młodzieży na bardzo wysokim poziomie, najlepszymi przykładami są Dawid Janczyk, Maciej Korzym, Paweł Kozub (Legia), Jakub Hładowczak (Widzew), niegdyś na testach w Lechu był bodajże Adrian lub Dawid Basta, teraz do tercetu z Legii mają też dołączyć kolejnych dwóch młodych zawodników. To nie przypadek, że w tym mieście pojawiło się tyle talentów, widać po prostu że i w mniejszych miastach może być niezłe szkolenie. Reasumując, jest po prostu mało DOBRYCH ośrodków szkoleniowych w Polsce, dlatego i konkurencja jest mała. Wracając do naszej reprezentacji to uważam że oni mają spore możliwości, pytanie jak się zaprezentują jako drużyna - trzeba po prostu czekać do wieczora. Nie brałbym tych sparingów z Jordanią i Syrią poważnie, bo tam kadra była głównie przygotowywana fizycznie. Co do tych medali ME to to jest dowód, że indywidualnie mamy możliwości, zresztą wspominał o tym Beenhakker:) Co do porównania Polski z USA to myślę, że indywidualnie są to drużyny porównywalne, ale USA jest lepiej zoorganizowana, pytanie jest czy tym polacy im dorównają w meczu z nimi? Wszystko okaże się na tych mistrzostwach:)

Wróć do „Piłka nożna na świecie”