Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post autor: Michał M » 10 lip 2007, 14:51

Tymon Jagła (Deco_10) pisze:Jezeli chodzi o sukcesy partii Kaczorow
Z chęcią bym sobie podyskutował, ale zaraz mam niestety wyjazd słuzbowy i będę dostęony dopiero za 2 dni :( Dlatego skomentuję tylko pewne rzeczy które mi się nasunęły:

Pięknie wymieniasz osiągnięcia PiS - z częścią jestem nawet skłonny się zgodzić. Na pewno jedna nie były to wszystkie elementy ich kampanii/programu, zwłaszcza zabrakło takiego kluczowego hasło jak tanie Państwo. Może dlatego, że jakoś tego im się nie udało zrealizować :]
Z innych rzeczy, które mi sie od razu nasuwają, to:
Tymon Jagła (Deco_10) pisze:Ponadto lustracja to nie zadna "rozrywka", tylko proba przywrocenia ELEMENTARNEJ PRZYZWOITOSCI, poniewaz prawda w 3 RP zostala uznana za element bedacy zagrozeniem dla transformacji ustrojowej.
Nie mam nic przeciwko lustracji, jeżeli prowadzona byłaby ona rzeczowo, przy zastosowaniu dobrych przepisów prawa. Ale w obecnej sytuacji zabrano ludziom tak elementarne elementy państwa prawa jak domniemanie niewinności i prawo do obrony. Wszystkich tych, których teczki "wyciekały" jakimś cudem (albo nawet otwarcie) z IPN-u od razu ukrzyżowano, nawet bez dania możliwości riposty. Uważasz to za normalne? Ciekawy jest też przypadek teczki Kaczyńskiego - ledwo co wypłyneła na wierzch, juz na specjalnej konferencji minister Ziobro stwierdził iż, była ona z pewnością spreparowana i już zostało wszczęte postępowanie przeciwko odpowiedzialnym za to ludziom (ciekawe, pewnie byli z "układu" :] Dziwne, że w innych przypadkach od razu stwierdzano winę.

I dlatego taką "lustrację" nazywam rozgrywką. Intelektualiści (czyli "wykształciuchy") nie podobaja się PisOwi - proszę bardzo, dowalmy im lustracją; dziennikarze źle o nas piszą - zaraz ich załatwimy. Itp. itd. :roll:

Poza tym piszesz o gospodarce - no pieknie, na razie jest super. Tyle, że aktualni rządzący nic nie zrobili, żeby ten wzrost utrzymać - o tzw. "pakiecie Kluski" juz nic nie słychac. A wzrost nie trwa wiecznie niestety. Każdy kto choć trochę interesuje się ekonomia, wie że rynek ma lepsze i gorsze czasy. No ale oczywiście jak te gorsze czasy przyjdą na inna partię rządzącą, to PiS od razu stwierdzi, że za ich czasów było świetnie :? Zapominając oczywiście przy okazji, że polityka gospodarcza wpływa na rynek długofalowo, a nie w perspektywie kilku miesięcy...
Tymon Jagła (Deco_10) pisze:Ale polityka ma sie tak do moralnosci jak prostytucja do dziewictwa
Tu masz całkowitą rację. Tylko po co w takim razie niektórzy uzbrajają się w strażników moralności, po to, żeby parę miesięcy po wyborach wchodzić w koalicję z kryminalistami czy też przekupywać niektórych reprezentantów tejże formacji :?: A potem dziwimy się, że we Francji frekwencja wyborcza wynosi ponad 70%, a u nas jak jest dobrze, to przekroczy 40%.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”