Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post autor: Nurni Flowenol » 10 lip 2007, 16:22

Michał M - wymienialem jak dotychczas tylko sprawy, ktore mozna (choc oczywiscie nie trzeba) uznac za sukcesy. O porazkach jak na razie zesmy nie dyskutowali, tedy ich nie omawialem. Jezeli chodzi o lustracje to widze, ze powtarzasz dokladnie to, z czym mamy do czynienia w niektorych, wiodacych srodkach masowego przekazu. Ergo: lustracja oczywiscie tak, ale nie ta zla, dzika, szalona, tylko ta spokojna, rzetelna i dobra. Otoz Zaremba kiedys slusznie powiedzial, iz sa to ludzie, "ktorzy zawsze popieraja idee lustracji, ale nie te ktora jest aktualnie przeprowadzana". Bo takie myslenie doprowadzilo do tego, ze jak dotychczas zadnej lustracji od roku 89 w ogole w Polsce nie bylo. Mowisz, ze niektorych "ukrzyzowano". Kto niby "ukrzyzowal"? Chcialbym doprawdy to wiedziec. Bo jezeli ktos rzeczywiscie to uczynil, to wlasnie media ktore miast zajmowac sie dysputami na tematy gospodarcze, wola podawac kolejne sensacyjne informacje dotyczace kolejnych zdemaskowanych agentow bezpieki. Vulgo: do nich miej pretensje. Dla jeszcze innych, na przyklad dla "GW" i calego tego srodowiska, przez cale lata 90. donoszenie za pieniadze na kolegow bylo nobilitacja i cnota. Co do teczki Kaczora to nie wiem, czy jest to twoja ignorancja czy prowokacja, poniewaz powszechnie wiadomo, iz teczka JK zostala sfalszowana w latach 90. w ramach tzw. inwigilacji prawicy (kiedys to szeroko opisalem na swoim blogu).

Ponadto podaj mi przyklad "zalatwiania" zurnalistow nieprzychylnie piszacych o rzadzie. Bardzo to ciekawe. Jezeli chodzi bowiem o "wyksztalciuchow", to odnosze niestety wrazenie ze jestes kolejna osoba ktora cos belkocze na ten temat, ale sama nie wie co ten termin oznacza. Otoz obecny marszalek sejmu zdefiniowal to pojecie tak: "To mocno ignorancka, egoistyczna, narcystyczna warstwa wykształconych, która nie ma wiele wspólnego z polską inteligencją". IMO choc termin pewno niefortunny, to diagnoza trafna. W Polsce obecnie juz nie ma inteligencji - wytlukli ja zaborcy, hitlerowcy i sowieci, a potem mordujac akowcow - polscy komunisci. Dzisiaj mamy ludzi wykształconych w PRL-u, a nie inteligencje. Inteligencja to nie tylko wyksztalcenie, to takze wartosci, sposob bycia. Sposob uzywania swojego mozgu. Dzisiejsza "inteligencja" nie potrafi samemu myslec i daje sie wodzic mediom bez zadnej refleksji (i to niezaleznie od tego, czyje te media sa). Faktem tez jest, ze celowa polityka okupantow, najpierw hitlerowskich, a pozniej sowieckich doprowadzila niemal do wymarcia elity polskiej zwanej inteligencja, zastąpiono ja blyskawicznie awansowanymi ciemniakami, ktorzy byli posluszni wladzy radzieckiej i sa jak widac jej posluszni do dzisiaj.

Jezeli chodzi o gospodarke, to gdzie ja pisalem ze obecna sytuacja ekonomiczna jest zasluga obecnego rzadu? Nigdzie, tedy nie wiem skad imputowanie mi tego pogladu. Natomiast jezeli wierzysz, ze PO po dojsciu do wladzy zacznie realizowac swoj program gospodarczy, to jestes tak samo naiwny, jak ci, ktorzy popierali z ta mysla PiS. W tym parlamencie i w tym panstwie nie ma i chyba nie bedzie sily politycznej, ktora moglaby zrealizowac ambitny program reform gospodarczych. Bo kazda partia, ktora taki program usilowalaby zrealizowac, nie uzyskalaby demokratycznej wiekszosci, a gdyby nawet jakims cudem, oszukujac wyborcow, udalo jej sie te większosc uzyskac, to natychmiast by ja stracila, gdyby probowala te reformy wcielic w zycie. Bo te reformy polegaja na tym, ze trzeba by roznym ludziom rozne rzeczy zabrac, a tego zadna dupokracja nie udzwignie. Te reformy zostana wprowadzone tylko w sytuacji katastrofy, np. kiedy zawali sie ZUS albo coś podobnego. Wiec radze porzucic mrzonki i obudzic sie na rzeczywistosc. Skoro bowiem o zadnych reformach gospodarczych, przynajmniej tych bardziej ambitnych, nie ma ani teraz, ani potem co marzyc, to ja juz osobiscie wole wymienione w poprzednim poscie sprawy. Lepszy wrobel w garsci i tak dalej...

Chlopaczek - a ty chyba, co stwierdzam z przykroscia, za malo czytania a za duzo myslenia, ktore i tak niewiele ci daje. Otoz nigdzie nie napisalem, ze niektore zrealizowane pomysly Kaczorow, wczesniej obiecane w kampanii wyborczej musza sie komukolwiek podobac. Bredzi wszakze ten, ktory twierdzi, iz PiS w ogole nie realizuje obietnic wyborczych. I tylko tyle poprzednim postem chcialem udowodnic. To tak gwoli wyjasnienia.

Jezeli chodzi o wpis Mousier Sawyera: jezeli to forum chce nie tyle sie szczycic jakimkolwiek poziomem, co zachowywac elementarne zasady, to ten czlowiek winien zostac dozgonnie zbanowany za inwektywy, insynuacje i glupote. Czego sie domagam, bo inaczej strace ostatnie nadzieje na merytoryczna dyskusje w tym temacie.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2007, 16:28 przez Nurni Flowenol, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”